Prijeđite na glavni sadržaj

IRB predstavio najmoderniji konfokalni mikroskop vrijedan 5 milijuna kuna

27.2.2014.
IRB predstavio najmoderniji konfokalni mikroskop vrijedan 5 milijuna kuna

Svečano otvaranje centra za konfokalnu mikroskopiju na Institutu Ruđer Bošković (IRB), najveće infrastrukturne platforme te vrste u Republici Hrvatskoj, danas je okupilo brojne hrvatske stručnjake u području molekularne medicine, biologije, kemije i forenzike.

U mikroskopijskom centru Instituta Ruđer Bošković smjestio se novi konfokalni mikroskop Leica SP8 X FLIM vrijedan 5 milijuna kuna. Primjenom visokih tehnologija u biologiji i medicini danas je moguće opažati, mjeriti, razumjeti i kontrolirati brojne fiziološke i biokemijske procese na razini jedne ljudske stanice, kromosoma i gena.

Hrvatskim znanstvenicima kroz ovu investiciju na raspolaganju je najnovija tehnologija u biooslikavanju  uzoraka konfokalnim mikroskopom, što će imati ključnu ulogu u tijeku molekularnih biomedicinskih istraživanja, primjerice, u praćenju kretanja i širenja tumorskih stanica ili razvoju neurona.   

Konfokalni laserski pretražni mikroskop je svjetlosni mikroskop koji služi promatranju i snimanju živih i neživih mikroskopskih uzoraka pomoću fluorescencije i u reflektiranom svjetlu. Ovaj konfokalni mikroskop najnovije generacije opremljen je hibridnim detektorima poboljšane osjetljivosti te pruža mogućnost kontinuirane pobude u vidljivom spektralnom području i određivanja vremena života fluorescencije u uzorku (FLIM).

"Riječ je o najvećoj pojedinačnoj investiciju u biooslikavanju u Hrvatskoj, a zahvaljujući ovakvom sofisticiranom instrumentu koji ima puno bolje karakteristike od svojih prethodnika, odnosno veću osjetljivost detekcije kao i fleksibilnost u području pobude fluorescencije, naši će znanstvenici puno preciznije i s boljom vremenskom i prostornom rezolucijom moći istražiti dinamičke procese u živim stanicama, što će im omogućiti bolje razumijevanje fiziologije ljudskih bolesti te pomoći u pronalasku novih načina liječenja tih bolesti." – naglasio je dr. Igor Weber, voditelj mikroskopskog centra na IRB-u u uvodnoj dobrodošlici.

"Razvoj bioznanosti zahtijeva stalno unapređenje i nadogradnju laboratorijske opreme i uređaja kako bi bili u skladu s najnovijim trendovima u razvoju visokih tehnologija, te mogli zadovoljiti kriterije svjetske izvrsnosti." – naglasio je dr. Oliver Vugrek, voditelj projekta InnoMol i predstojnik Zavoda za molekularnu medicinu na IRB-u koji je zajedno sa svojim kolegama kroz projekt InnoMol omogućio nabavku ovog sofisticiranog instrumenta.

Nabavkom ovakve vrhunske opreme dajemo nevjerojatan alat u ruke znanstvenicima u interdisciplinarnom okruženju, što će uz timski rad, vjerujem, dovesti do nužnih i izvrsnih rezultata

Podsjetio je da je, uz ulaganja u infrastrukturu i nabavku sofisticirane opreme, u sklopu InnoMol projekta predviđeno i jačanje ljudskih resursa kroz intenzivnu suradnju s 36 vrhunskih partnerskih organizacija, sveučilišta i istraživačkih instituta diljem Europe. U okviru ovakvog značajnog umrežavanja na europskoj sceni povećat će se razina interdisciplinarnih i zajedničkih istraživačkih projekata u području molekularnih znanosti.

"Projekt Innomol omogućio je Hrvatskoj da se upiše na kartu od 37 jedinstvenih vrhunski opremljenih centara u Europi za istraživanja bolesti današnjice poput tumorskih ili neurodegenerativnih oboljenja." – zaključio je dr. Vugrek.

Na svečanosti otvaranja sudionike je u ime Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta pozdravila i gospođa Ivana Pavlaković, izaslanica MZOS-a, koja je istaknula važnost unapređenja znanstveno istraživačke infrastrukture sredstvima koja su na raspolaganju iz EU fondova te naglasila kako MZOS podupire projekt InnoMol  i nastojanja istraživača IRB-a da se u sklopu ovakvih projekata i investicija kvalitetnije integriraju u Europski istraživački prostor (ERA) kao vrhunski znanstvenoistraživački centar.

Ravnatelj IRB-a Tome Antičić istaknuo je kako IRB ima infrastrukturne i istraživačke potencijale u području molekularne biologije i medicine koji su višestruko potvrđeni na međunarodnoj razini, između ostalog, i kroz brojne europske projekte. "Nabavkom ovakve vrhunske opreme dajemo nevjerojatan alat u ruke znanstvenicima u interdisciplinarnom okruženju, što će uz timski rad, vjerujem, dovesti do nužnih i izvrsnih rezultata" – istaknuo je Antičić.

Ono čemu hrvatska znanost treba težiti kako bi bila konkurentna u EU okruženju jest stvaranju integralne nacionalne mreže cjelokupne istraživačke infrastrukture, opreme i uređaja kako bi oni bili dostupni široj znanstveno-akademskoj zajednici, ali i industriji. ''Na taj način osiguravamo i potrebna dodatna sredstva za daljnju nadogradnju opreme te razvoj novih tehnoloških inovacija." – zaključio je Antičić.

U sklopu Svečanog otvaranja mikroskopijskog centra u jutarnjim satima  domaći i strani stručnjaci održali su predavanja, a posebno zanimljiva sudionicima bila su predavanja inozemnih stručnjaka, i to dr. Jana Pala iz Akademije znanosti u Pragu te dr. Irmtraud Steinmetz iz Leica Microsystemsa koji su dali pregled najnovijih smjerova u razvoju moderne opreme za svjetlosnu mikroskopiju, kao i primjere njene primjene u staničnoj biologiji.

U poslijepodnevnim satima sudionici su dobili neposredan uvid u opremu tijekom kraćih demonstracijskih prikaza na samom instrumentu.

Konfokalni mikroskop Leica SP8 X FLIM nabavljen je u okviru FP7 REGPOT projekta InnoMol, infrastrukturnog europskog projekta IRB-a s najvećim proračunom u području prirodnih znanosti u Republici Hrvatskoj koji je u cjelokupnom iznosu od gotovo 4,8 milijuna eura na raspolaganju Institutu za uspostavu suvremene istraživačke infrastrukture u kadru i opremi.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.