Prijeđite na glavni sadržaj
Inovativna rješenja temeljena na znanstvenoj izvrsnosti i multisdciplinarnosti

IRB na izložbi ARCA 2014

15.10.2014.
IRB na izložbi ARCA 2014

U sklopu 12. Međunarodne izložbe inovacija ARCA 2014 koja se od 15. do 18. listopada održava u Boćarskom domu u Zagrebu IRB predstavlja inovativna istraživanja i metode te mogućnosti suradnje i partnerstva s domaćim inovatorima i inovativnim tvrtkama s posebnim naglaskom na prioritetna područja EU kao što su kemijska industrija i razvoj novih materijala, biotehnologija i prehrambena industrija, biomedicina i farmaceutska industrija, optoelektronika, energetika i zaštita okoliša.

Znanstvenici IRB-a predstavljaju inovacije iz nanočestičnih materijala, a posebno će zanimljiva biti demonstracija mr. sc. Zorana Ereša o mogućnostima koje pruža jedan zanimljiv materijal novije generacije – grafen. Posjetitelji izložbe ARCA 2014 moći će saznati kako se iz nanočestica mogu dobiti novi premazi za, primjerice, drvni građevni materijal, što je samo jedna od metoda koja će svoju primjenu naći i u sklopu projekta 'Panonski drvni centar kompetencija' vrijednog preko 44 milijuna kuna, a na kojem je Virovitici, uz IRB partner i Šumarski fakultet.

Pored toga, drugog dana izložbe u četvrtak 16.10. u 10h dr. sc. Tome Antičić će u sklopu Hrvatsko-Iranskog gospodarskog foruma predstaviti ekspertize i usluge koje IRB može ponuditi industriji i inovatorima te konkretne projekte i mogućnosti za partnerstvo s Iranom.

Ravnatelj će govoriti o inovativnim metodama kemijskih sinteza u zelenoj kemiji, a koje su efikasnije te ekološki prihvatljivije jer koriste manju količinu za okoliš opasnih otapala. Također, predstavit će najveći Akceleratorski sustav u regiji, a posebno će zanimljiv biti najtanji dijamantni detektor na svijetu koji je razvijen upravo na IRB-u, kao i mnoge druge inovacije u području farmaceutske industrije te biomedicine, i to u razvoju inovativnih metoda dijagnostike i pronalaska novih lijekova, biotehnologije i prehrambene industrije, gdje će posebno zanimljiv biti recirkulacijski sustav za uzgoj riba kao i inovativna metoda razgradnje pesticida temeljena na specifičnoj bakterijskoj kulturi, te brojne inovacije u području optoelektronike, energetike i zaštite okoliša s posebnim naglaskom na metode rješavanja problema otpadnih voda i razvoja sustava remedijacije.

Supergelatori, nanočestični materijali, zelena kemija, akvakultura te inovativna dijagnostika samo su neke od brojnih inovacija koje predstavljamo.

Potencijalnim Iranskim partnerima od posebnog interesa mogao bi biti i tzv. supergelator, poseban gel koji je razvijen i patentiran na IRB-u. Riječ je o izuzetno efikasnom gelatoru koji pokazuje fascinantnu sposobnost geliranja tekućina poput benzina i diesela. Zapanjujući je podatak da je dovoljno svega 0,017 posto toga gelatora, a 99,983 posto benzina ili dizela da nastane gel. Koji su svi potencijali ovakvog materijala, samo možemo zamisliti - od geliranja tekuće nafte do primjene u farmaceutskoj ili pak prehrambenoj industriji.

''Nažalost, nije novost da je inovacijska kultura u Hrvatskoj zapostavljena. Europska komisija u rujnu je objavila izvješća o industrijskoj konkurentnosti EU i zemalja članica, prema kojima Hrvatska pripada četvrtoj skupini zemalja sa skromnom i stagnirajućom ili padajućom razinom konkurentnosti. Također, prema podacima Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV) u Hrvatskoj se broj patentnih prijava u tehničkim područjima razdoblju od 2008. do 2012. smanjio za gotovo 40 posto, a pad broja patentnih prijava bilježi se u svim područjima - od kemije i fizike, do svakodnevnih životnih potrepština.

Međutim, individualno inovatorstvo preživljava unatoč nedostatku državne podrške i to zahvaljujući potpori Udruge inovatora koja prijavljuje većinu hrvatskih patentnih prava (skoro 86 posto), a nakon Udruge slijedi Institut Ruđer Bošković. Upravi zato sam uzbuđen zbog budućnosti koje nam donosi suradnja s Udrugom inovatora, koji je prirodni partner Ruđera u jačanju inovacija u RH, a koja je sada i formalno učvršćena nedavnim potpisivanjem Sporazuma o suradnji. Vjerujem da će na ovaj način Ruđer puno lakše ostvariti direktne kontakte s inovatorima, ubrzati proces i puno prije ući u onu završnu fazu suradnje, bez gubljenja vremena na dugoj birokraciji i administraciji.'' – zaključio je u pozdravnom govoru prilikom Svečanog otvaranja izložbe inovacija ARCA 2014 danas ravnatelj IRB-a dr. sc. Tome Antičić.

Izložba inovacija ARCA 2014 ove godine u Zagreb dovodi više od 250 inovatora s nešto više od toliko inovacija iz cijele Hrvatske i 16 zemalja svijeta, od partnerske Islamske Republike Iran, Iraka, Kine, Egipta, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, preko Rumunjske, Ukrajine, Mađarske, Poljske, Malezije, Kirgistana do susjednih Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Izložbu inovacija ARCA organizira Udruga inovatora Hrvatske, a udruzi su se kao suorganizatori pridružili Institut Ruđer Bošković, Hrvatska zajednica tehničke kulture te Prvi institut inovatora i istraživača Islamske Republike Iran.

Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. sc. Ive Josipovića i pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poduzetništva i obrta te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Ovogodišnjoj ARCA-i podršku su dali i Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska banka za obnovu i razvitak te HAMAG-BICRO kao supokrovitelji izložbe, Islamska zajednica u Republici Hrvatskoj kao suradnička institucija te Končar Elektroindustrija i tvrtke Tehnix i HS produkt kao sponzori događanja.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.