Prijeđite na glavni sadržaj

IRB sudjeluje u projektu europskih centara izvrsnosti za napredne računalne simulacije u području geoznanosti

Cilj projekta je razviti tehnologiju koja će znanstvenicima omogućiti bolje razumijevanje i praćenje potresa, vulkana, tsunamija i drugih događanja na zemljinoj površini kako bi mogli razviti bolje sustave predviđanja ovakvih događaja te poboljšati održivo korištenja resursa i doprinijeti zaštiti okoliša.
7.4.2023.
IRB sudjeluje u projektu europskih centara izvrsnosti za napredne računalne simulacije u području geoznanosti

Institut Ruđer Bošković (IRB) partner je na međunarodnom projektu ChEESE-2P (Center of Excellence for Exascale in Solid Earth - Second Phase) čiji je cilj razviti programske pakete otvorenog koda koji će pomoći rješavanju istraživačkih problema u geoznanostima za koje je potrebno koristiti napredne računalne resurse.

U okviru projekta predviđen je razvoj jedanaest temeljnih programskih kodova za rješavanje 12 računalnih izazova na eksaskali (tzv. Exascale Computational Challenges) u području geoznanosti, naslanjajući se na rješenja razvijena tijekom prve faze projekta. Napredne računalne simulacije će se primijeniti za istraživanje specifičnih znanstvenih problema u području računalne seizmologije, magnetohidrodinamike, fizičke vulkanologije, tsunamija, geodinamike i modeliranja hazarda uzrokovanih kolapsom ledenjaka.

Istraživačka grupa s IRB-a, pod vodstvom dr. sc. Clée Denamiel iz Laboratorija za fiziku mora i kemiju vodenih sustava Zavoda za istraživanje mora i okoliša, je zadužena za razvoj modela tsunamija T-HYSEA, u smislu njegove nadogradnje za reproduciranjem tsunamija nastalih erupcijom supervulkana, posebice akustičko-težinskih valova u atmosferi i valova planetarnih meteoroloških tsunamija u moru.

''U okviru projekta naša grupa će izraditi napredne simulacije hazarda nastalog nedavnom eksplozivnom erupcijom vulkana Hunga Tonga–Hunga Haʻapai 15. siječnja 2022. godine, koje će poslužiti kao predložak za kvantificiranje ove vrste hazarda za ostale potencijalne izvore, poznate svjetske supervulkane i eventualne udare asteroida'', objašnjava dr. sc. Cléa Denamiel.

Ovaj projekt će omogućiti istraživačima IRB-a pristup naprednim superračunalima (tier-0) kao i tehnologijama koje zahtjevaju nekonvencionalan pristup računalnom programiranju. Povrh toga, znanstvenici s IRB-a će uspostaviti suradnju s etabliranim istraživačima u području naprednih računalnih simulacija, a znanja koja će biti usvojena kroz ovaj projekt omogućiti će istraživanja i u drugim istraživačkim područjima IRB-a, primjerice izvedbi klimatskih simulacija visoke razlučivosti i njihovom stohastičkom modeliranju. To će omogućiti suradnju i s drugim europskim projektima koji se odvijaju u okviru istraživačkih misija Europske unije kao što je primjerice projekt 'Destination Earth'.

Projekt ChEESE-2P financira se u okviru Okvirnog istraživačkog programa Europske unije OBZOR Europa, a traje od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2026. godine. Projektni konzorcij koordinira  Španjolsko nacionalno istraživačko vijeće (Consejo Superior Investigaciones Científicas - CSIC, Španjolska) te uključuje 17 partnera koji se bave istraživanjem u području geoznanosti, upravljanjem naprednim superračunalnim resursima u Europi (tier-0 superračunala), te privatne kompanije koji se bave inovacijama u području tehnologije superračunala.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.