Prijeđite na glavni sadržaj

Istraživači su objavili preporuke za održivost istraživanja u fizici visokih energija, kozmologiji, astrofizici te hadronskoj i nuklearnoj fizici

Neosporan je utjecaj čovjeka na klimu i ekosustave na Zemljinu. Sprječavanje klimatske krize trebao bi biti prioritet za svakog pojedinca u svijetu.
9.6.2023.
Istraživači su objavili preporuke za održivost istraživanja u fizici visokih energija, kozmologiji, astrofizici te hadronskoj i nuklearnoj fizici

Zajednice istraživača u područjima fizike visokih energija, kozmologije, astrofizike čestica te hadronske i nuklearne fizike koji djeluju u sklopu inicijative HECAP+ predstavili su opsežan skup preporuka za održiv pristup znanstvenim istraživanjima s ciljem zaštita okoliša. Dok klimatska kriza i degradacije čitavih ekosustava nastavljaju prijetiti našem planetu, Inicijativa za održiv pristup istraživanjima HECAP+ poziva znanstvenu zajednicu na odgovornost i sprječavanje negativnih utjecaja na okoliš.

Ove preporuke rezultat su zajedničkih napora znanstvenika unutar zajednica HECAP+ koji prepoznaju zajedničke izazove s kojima se znanstvenici suočavaju u poboljšanju ekološke održivosti svojih istraživanja i znanstvenih infrastruktura. S obzirom da za svoja istraživanja koriste zajedničke eksperimentalne infrastrukture kao što su akceleratori i zvjezdarnice, te s obzirom na oslanjanje ovih istraživačkih zajednica na obradu velikih količina podataka, smatraju da je imperativ da njihove zajednice zauzmu jedinstveni stav u zaštiti okoliša.

U dokumentu pod naslovom "Težnja prema održivosti okoliša u fizici visokih energija, kozmologiji i fizici astrofizičkih čestica" (eng. Striving towards Environmental Sustainability in High Energy Physics, Cosmology, and Astroparticle Physics) znanstvenici donose analizu utjecaja trenutne istraživačke prakse i eksperimentalne infrastrukture na okoliš, ističu najbolje prakse, nude preporuke za pozitivne promjene i definiraju prilike i izazove koji proizlaze iz provedbe tih promjena u širim aspektima društvene odgovornosti.

''S obzirom na prirodu istraživanja u fizici visokih energija, kozmologiji, astrofizici, hadronskoj i nuklearnoj fizici, te srodnim disciplinama, naše su odgovornosti za ograničavanje i ublažavanje našeg utjecaja na svjetsku klimu i ekosustave višestruke. Stečeno obrazovanje i znanje omogućavaju nam da cijenimo dokaze koje je znanost o klimi i okolišu prikupljala godinama. Moramo koristiti našu jedinstvenu i privilegiranu platformu za poticanje pozitivnih promjena, kao i za edukaciju i zagovaranje ekološke održivosti i povezanih pitanja socijalne pravde. Štoviše, kao zajednica usmjerena na temeljna znanstvena istraživanja, ne bismo trebali biti ništa manje odgovorni za svoje utjecaje na svjetsku klimu i ekosustave od bilo koje druge industrije i trebali bismo predvidjeti da će naše aktivnosti biti pod sve većim nadzorom javnosti, vlada i financijera. Naša je moralna i etička obveza djelovati'', istaknuli su istraživači.

Podrška inicijativi

Podršku incijativi možete dati na poveznici. Za institucionalnu podršku pošaljite kontaktirajte e-mail adresu.

Ove preporuke služe kao polazište istraživačima okupljenima u zajednici HECAP+ da krenu na zajedničko putovanje prema održivosti okoliša. Prihvaćanjem ovih načela, oni žele minimizirati ekološki otisak svojih istraživanja i nadaju se da će im se druge znanstvene discipline pridružiti.

Inicijativa HECAP+ okuplja međunarodne zajednice istraživača u područjima fizike visoke energije, kozmologije, fizike astročestica te hadronske i nuklearne fizike. Zajednice HECAP+ dijele zajedničku eksperimentalnu infrastrukturu i suočavaju se sa sličnim izazovima u poboljšanju održivosti svojih istraživačkih praksi. Zajedno teže znanstvenoj izvrsnosti uz minimaliziraanje utjecaja na okoliš.

Akronim HECAP usvojen je u ranim fazama ove inicijative, kao akronim koji se koristi za fiziku visokih energija, kozmologiju i fiziku astročestica. S naknadnim uključivanjem ključnih zajednica iz hadronske i nuklearne fizike, s kojom HECAP dijeli zajedničku istraživačku infrastrukturu i zajedničke izazove u potrazi za poboljšanom ekološkom održivošću, ova je kratica izmijenjena u HECAP+. Ovom preinakom dodatno se želi naglasiti da se mnoga pitanja istaknuta u ovom dokumentu široko odnose na sve članove temeljne istraživačke zajednice.

Kontaktirajte nas

Više informacija

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.