Prijeđite na glavni sadržaj

Međunarodna znanstvena konferencija o mikroskopiji u Rovinju

22.9.2017.
Međunarodna znanstvena konferencija o mikroskopiji u Rovinju

Od nedjelje 24. rujna do petka 29. rujna 2017. godine u hotelu Lone u Rovinju održat će se 13. međunarodna znanstvena konferencija o mikroskopiji („13th Multinational Congress of Microscopy, MCM 2017) koja će okupiti vodeće europske stručnjake i mlade istraživače iz različitih područja znanosti koji se bave mikroskopijom.

Program konferencije podijeljen je u tri osnovna područja i obuhvaća znanosti o materijalima, znanosti o životu i razvoj instrumentacije za mikroskopiju, a njezinom radu sudjelovat će stručnjaci iz područja biologije, fizike, kemije, medicine, biomedicine, istraživanja mora, geologije i mineralogije koji mikroskopiju primjenjuju u svom znanstvenom radu.

Konferencija se održava u organizaciji Hrvatskog mikroskopijskog društva i Instituta Ruđer Bošković, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Konferenciju će svojim izlaganjem otvoriti ugledni svjetski fizičar i otac suvremene elektronske mikroskopije prof. dr. sc. Harald Rose s Tehničkog sveučilišta u Darmstadtu, dobitnik prestižne Wolf nagrade za fiziku koja se po prestižu unutar znanstvenih krugova uspoređuje s Nobelovom nagradom. Ostali istaknuti govornici uključuju prof. dr. sc. Juergena Plitzka s Instituta Max Planck, prof. dr. sc. Paula Midgleya sa Sveučilišta Cambridge, prof. dr. sc. Marka Krefta sa Sveučilišta u Ljubljani, prof. dr. sc. Mirana Čeha s Instituta Jožef Stefan te dr. sc. Evu Roblegg sa Sveučilišta Karl-Franzens u Grazu.

Konferenciju će svojim izlaganjem otvoriti ugledni svjetski fizičar, dobitnik prestižne Wolf nagrade za fiziku i otac suvremene elektronske mikroskopije prof. dr. sc. Harald Rose.

Program obuhvaća i izlaganja 42 pozvana predavača, 80 ostalih usmenih izlaganja i više od 200 znanstvenih postera koji će biti predstavljeni tijekom trajanja konferencije na kojoj će se okupiti više od 450 uglednih znanstvenika iz 30-ak zemalja. Ostale aktivnosti vezane za konferenciju uključuju nekoliko radionica sponzora te uručenje nagrade Europskog mikroskopijskog društva za izvanredan znanstveni rad.

„Jako sam zadovoljna što na konferenciju o mikroskopiji koju organiziramo u Rovinju dolazi velik broj uglednih znanstvenika, a posebno me veseli i gostovanje prof. dr. sc. Haralda Rosea koji ima velike zasluge za razvoj suvremene mikroskopije. Važnost mikroskopije iznimno je velika jer omogućuje uvid u žive stanice i materijale na temelju kojih znanstvenici, bez obzira kojim se područjem bavili, dolaze do zaključaka o raznim fenomenima koje istražuju te, na taj način, zapravo predstavlja osnovni „alat“ svakog znanstvenika. Vjerujem da će svi sudionici tijekom šest dana trajanja konferencije imati priliku uživati u vrhunskoj znanosti, ali i u čarima Rovinja i Istre“, izjavila je dr. sc. Andreja Gajović s Instituta Ruđer Bošković, predsjedateljica 13. međunarodne konferencije o mikroskopiji uz prof. dr. sc. Igora Webera.

Kao uvod u samu konferenciju, u Trstu će se 23. i 24. rujna održati povezana radionica o istraživanju dinamičkih pojava kombinacijom elektronske mikroskopije i rentgenske difrakcije kojom se omogućuje proučavanje dinamičkih procesa u stvarnom vremenu u različitim uvjetima, što predstavlja i opći trend u području svjetlosne i elektronske mikroskopije o kojem će biti riječi i na konferenciji u Rovinju.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.