Prijeđite na glavni sadržaj

IRB predstavio 3 milijuna kuna vrijedan laserski pretražni mikroskop

Riječ je o najmodernijem mikroskopu za proučavanje živih stanica s mogućnošću laserskog rezanja unutar stanice, prvom takvom mikroskopu u Hrvatskoj.
18.3.2016.
IRB predstavio 3 milijuna kuna vrijedan laserski pretražni mikroskop

Institut Ruđer Bošković (IRB) i projektni tim Grupe Tolić danas je na konferenciji za medije predstavio 3 milijuna kuna vrijedan laserski pretražni mikroskop nabavljen u sklopu prestižnog projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC), dodijeljenog prof. dr. sc. Ivi Tolić prošle godine. 

Na svečanosti je uz brojne predstavnike medija, grada Zagreba i ugledne znanstvenike sudjelovao i pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta profesor Krešo Zadro.

U uvodnoj riječi dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj IRB-a, zahvalio se i čestitao dr. Ivi Tolić i timu ERC projekta u sklopu kojeg je nabavljen ovaj vrijedan mikroskop te naglasio kako se ERC projekti dodjeljuju za najbolja istraživanja u Europi, znanstvenicima isključivo na temelju izvrsnosti njihovog istraživačkog rada.

Naglasio je, ovom prilikom, kako se Institut Ruđer Bošković unatoč trenutno ne baš povoljnoj situaciji za znanost, brojnim internim mjerama i pravilnicima nastoji usmjeriti na privlačenje mladih istraživača i novih projekata, a poseban napor ulaže ne bi li izvrsnim znanstvenicima poput dr. Tolić omogućio onakve uvjete za rad kakve imaju na najboljim međunarodnim institucijama.

Prof. dr. sc Iva Tolić zahvalila se ravnatelju te svim kolegama i suradnicima na IRB-u na podršci u osnivanju laboratorija i istaknula kako za sada ne vidi razliku u uvjetima rada kakve je imala na Max Planck Institutu u Njemačkoj i ovima na IRB-u. Ponosna je na svoj tim mladih istraživača i rezultate koje postižu, a koje je nedavno objavio i ugledan znanstveni časopis Nature Communications.

Posebno se zahvalila pomoćnici ministra financija Ivani Jakir Bajo te Kristini Ferara Blašković i Ivani Pavlaković iz MZOS-a koje su osigurale predfinaciranje za nabavku ovog sofisticiranog mikroskopa.

Mikroskop koji su danas, uz dr. Tolić, predstavili doktorandi Renata Buđa, Bruno Polak i Kruno Vukušić koristi brojne tehničke inovacije.

''Ovakav sustav predstavlja idealno rješenje za nježno i brzo snimanje živih stanica te proučavanje staničnih procesa, kao što je organizacija i dinamika diobenog vretena, koji su do sada bili nedostupni klasičnim metodama mikroskopije.

Također, omogućuje nam i izvođenje određenih mikro zahvata unutar žive stanice na način da se laserom visoke brzine i snage određene stanične strukture, poput dijelova diobenog vretena mogu prerezati bez utjecaja na normalnu funkciju stanice te nakon toga promatrati odgovor stanice na nastalu promjenu.'' – objasnili su danas Renata, Kruno i Bruno.

''Ovakav mikroskop omogućuje snimanje bioloških procesa vrlo velikom brzinom uz visoku rezoluciju. Kombinirano sa tehnikom laserske ablacije kojom se izvodi precizno rezanje staničnih struktura ovaj mikroskop nam pruža mogućnost da na potpuno novim razinama odgovorimo na postavljena znanstvena pitanja kao što su sile koje djeluju na razdvajanje kromosoma u staničnoj diobi.'' – objašnjava dr. Tolić.

Osim što je nabavila ovaj sofisticiran mikroskop, sredstvima iz ERC projekta dr. Tolić je na IRB-u osnovala svoju istraživačku grupu, opremila laboratorij i zaposlila petero mladih znanstvenika, uz Brunu Polaka, Renatu Buđa i Krunu Vukušića, koji su danas prezentirali prve podatke dobivene na mikroskopu, u ovom izvrsnom timu su i Ivana Šarić te Sonja Lesjak.

Cilj je njihovih istraživanja doći do novih ključnih spoznaja u istraživanju dioba stanica koje bi mogle poslužiti u razvoju novih lijekova za liječenje degenerativnih ili kancerogenih bolesti.

Dr. Tolić je znanstvenica sa zavidnim ugledom u međunarodnoj znanstvenoj i akademskoj zajednici koja svoju izvrsnost neprestano potvrđuje ostvarenim rezultatima.

Dr. Iva Tolić dobitnica je brojnih nacionalnih i međunarodnih priznanja i odlikovanja među kojima su i odlikovanje Reda Danice Hrvatske, prestižna europska nagrada za doprinos u područje znanosti o životu - European Life Science Award, nagrada Europskog biofizičkog društva, a jedan od najprestižnijih znanstvenih časopisa na svijetu Cell, povodom obilježavanja 40. godišnjice, svrstao je dr. Tolić u 'generaciju budućnosti'- među 40 najboljih mladih svjetskih biologa. Dobitnica je i nagrade 'Utjecajne hrvatske žene' kao i nagrade MRAK za kreativnost u znanosti.

''Za izvrsne znanstvenike poput kolegice Tolić otimaju se najbolje međunarodne institucije, moja je dužnost njima omogućiti najbolje uvjete za rad na IRB-u.'' – zaključio je Antičić.

Čestitci se pridružio i pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta profesor Krešo Zadro koji je ovom prilikom rekao kako su ovakvi projekti potvrda izvrsnosti znanstvenika na IRB-u i hrvatske znanosti u Europskom istraživačkom prostoru.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.