Prijeđite na glavni sadržaj

Ministrica Divjak posjetila Institut Ruđer Bošković

Za svoj prvi službeni posjet ministrica znanosti i obrazovanja odabrala je vodeću znanstvenu instituciju u Hrvatskoj gdje su joj predstavljeni rezultati dubinskog restrukturiranja Instituta te najznačajniji projekti, kao i ostali prijedlozi projekata za sredstva iz europskih fondova.
14.7.2017.
Ministrica Divjak posjetila Institut Ruđer Bošković

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak u četvrtak 13. srpnja posjetila je Institut Ruđer Bošković (IRB). U sklopu posjeta IRB-u, ministrica je održala radni sastanak s ravnateljem Instituta dr. sc. Tomom Antičićem koji je tom prigodom predstavio strukturnu reformu Instituta provedenu tijekom posljednje tri godine, kao i rezultate tog procesa.

Sastanku su nazočili i predsjednik Upravnog vijeća prof. Boris Labar te predsjednik Znanstvenog vijeća dr. sc. Miroslav Plohl, kao i pomoćnici ravnatelja dr. sc. Ivanka Jerić, dr. sc. Stjepko Fazinić i dr. sc. Neven Soić, te voditeljica Odjela za projekte i transfer znanja Marijana Klasnić Kožar.

Osim restrukturiranja Instituta, ministrici su predstavljeni i najznačajniji projekti poput ključnog strukturnog projekta otvorene znanstvene istraživačke platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu O-ZIP, izmjene pravne regulative koje su omogućile povećanje broja projekata te ostali napori za još bolje povezivanje IRB-a kao vodeće znanstvene institucije s gospodarskim subjektima.

Teme sastanka bile su i sustav znanosti u Republici Hrvatskoj i njegovo zakonsko uređenje, znanstvena infrastruktura, poteškoće i izazovi s kojima se suočavaju naši znanstvenici te financiranje i mogućnosti koje se otvaraju iz različitih fondova Europske unije.

„Iznimno smo ponosni što je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak za svoj prvi službeni posjet odabrala upravo Institut Ruđer Bošković. Ministricu smo detaljno izvijestili o dubinskom restrukturiranju koju je u posljednje tri godine IRB samostalno pokrenuo i uspješno proveo te ukazali na izvanredne rezultate tog procesa. Primjerice, IRB, na kojem radi oko 5 posto svih znanstvenika u Hrvatskoj, trenutno sudjeluje u oko 50 posto svih hrvatskih projekata iz EU programa Horizon 2020. Predstavili smo i naš 60 milijuna eura vrijedan strukturni projekt O-ZIP, koji ima i snažnu podršku od strane EU.

Suradnja Instituta Ruđer Bošković, ali i znanosti općenito, i gospodarstva je ključna, jer bez znanosti i znanstvenika nema gospodarskog rasta i razvoja.

No, najvažnija diskusija vodila se oko ideja i inicijativa IRB-a vezanih za poboljšanje ukupnog stanja u znanosti u našoj zemlji. Naime, po pitanju znanosti Hrvatska je na začelju EU, no ta se katastrofalna situacija može uspješno poboljšati, velikim dijelom uz samo malo dodatnog financiranja. Glavni princip je da se u Hrvatskoj napokon stavi fokus na izvrsnost na svim razinama, umjesto prevelikog naglaska na „uravnilovku“, te uspostavi veća podrška za STEM područja.

Ministrici smo također ukazali i na velike mogućnosti europskih strukturnih fondova, čija bi bolja iskoristivost mogla preporoditi hrvatsku znanost i gospodarstvo. Svojim iskustvom i znanjem IRB će rado pomoći Ministarstvu znanosti i obrazovanja kod implementacije navedenih mjera i predloženih iskoraka.“

Ministrica Divjak naglasila je važnost dijaloga i suradnje s ciljem unaprjeđenja sustava znanosti u Republici Hrvatskoj te izrazila potrebu za povećanjem izdvajanja za znanost, posebno pohvalivši napore Instituta Ruđer Bošković na promoviranju znanosti u cjelokupnoj društvenoj zajednici. Pritom je istaknula važnost povezivanja znanosti i gospodarstva te se složila da je poticanje STEM područja ključno za dugoročni razvoj Hrvatske: „Hrvatsku znanost treba učiniti konkurentnijom kako bi se spriječio odljev naših znanstvenika u inozemstvo.

Svi zajedno moramo raditi na poboljšanju uvjeta za naše znanstvenike i otvaranju novih mogućnosti kako bi ih se zadržalo u Hrvatskoj. Suradnja Instituta Ruđer Bošković, ali i znanosti općenito, i gospodarstva je ključna, jer bez znanosti i znanstvenika nema gospodarskog rasta i razvoja. Poseban naglasak stavljamo i na STEM područje, a u poticanju i drugih segmenata u društvu i gospodarstvu svakako će nam pomoći i pozitivna iskustva s IRB-a.“

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.