Prijeđite na glavni sadržaj

Na IRB-u osnovan hrvatski ogranak udruge korisnika jednog od najvažnijih EU programa za poticanje izvrsne znanosti

Cilj MCAA je povezivanje istraživača diljem Europe i svijeta kako bi se omogućila što lakša međunarodna interdisciplinarna suradnja što je i preduvjet dobivanju kompetitivnih međunarodnih projekata
6.4.2018.
Na IRB-u osnovan hrvatski ogranak udruge korisnika jednog od najvažnijih EU programa za poticanje izvrsne znanosti

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) danas je održan inicijalni sastanak hrvatskog ogranka neprofitne udruge Marie Curie Alumni Association (MCAA) koja okuplja dobitnike potpora za istraživanje u sklopu bilo kojeg programa Marie Sklodowska - Curie akcija (MSCA).

MSCA predstavlja jedan od najvažnijih programa Europske unije za poticanje izvrsne znanosti, a temelji se na međunarodnoj mobilnosti znanstvenika, kao i na mobilnosti unutar različitih sektora.

Od 114 hrvatskih članova udruge MCAA, njih 42-je u dobi je od 25 do 35 godina, dok je 38 članova u dobi od 35 do 50. Radi se o znanstvenicima kojima je u sklopu programa istraživačkih potpora omogućeno znanstveno usavršavanje na stranim institucijama nakon kojeg su se vratili u Hrvatsku, i to većinom na Institut Ruđer Bošković koji je iz tog razloga i odabran kao mjesto inicijalnog sastanka hrvatskog ogranka.

MCAA potiče i razvoj karijera svojih članova kroz niz micro grantova kojima se financiraju odlasci na konferencije, diseminacija rezultata i slične aktivnosti, a udruga trenutno broji 30 ogranaka širom svijeta. Hrvatski ogranak prvi je u ovom dijelu Europe koji svojim aktivnostima želi privući MCAA članove i iz susjednih zemalja te postati centar umrežavanja mladih znanstvenika u regiji. Broj članova u stalnom je porastu, a upravo je hrvatska znanstvenica dr. Sanja Frka Milosavljević s Instituta Ruđer Bošković ovih dana registrirana kao jedanaest tisućiti član ove udruge koja okuplja istraživače iz svih znanstvenih disciplina koji su bili, ili su trenutno uključeni u program MSCA.

„Kako se radi o udruzi korisnika jednog od najvažnijih programa Europske unije za poticanje znanstvene izvrsnosti, cilj novoosnovanog hrvatskog ogranka je predstaviti MSCA vrijednosti i perspektive široj hrvatskoj istraživačkoj zajednici, sveučilištima, istraživačkim centrima i privatnom sektoru, uz naglasak na poticanje komunikacije i međusobne suradnje. Želimo potaknuti jače lokalno umrežavanje istraživača i uspostaviti međusobno korisne odnose među članovima MCAA koji bi vodili većoj kompetitivnosti hrvatskih istraživača u aplikacijama za EU sredstva.

Uz to, kroz organizaciju niza aktivnosti poput radionica i događanja usmjerenih na razvoj karijere mladih znanstvenika, naša udruga poticat će profesionalni razvoj članova koji rade na hrvatskim institucijama, kao i povratak istraživača u Hrvatsku nakon međunarodne mobilnosti u svrhu sprečavanja „odljeva mozgova“, što već sada ugrožava razvoj hrvatskog gospodarstva, ali i cjelokupnog društva u budućnosti“, izjavila je dr. sc. Dunja Šamec s Instituta Ruđer Bošković, hrvatska predstavnica u Programskom odboru za Marie Skłodowska - Curie akcije te jedna od osnivačica hrvatskog ogranka.

Za predsjednicu hrvatskog ogranka izabrana je dr. sc. Maja Miše koja u sklopu MSCA projekta provodi svoje poslijedoktorsko istraživanje na Institutu za arheologiju na University Collegeu u Londonu (UCL).

Sastanku na IRB-u prisustvovalo je 30-ak članova hrvatskog ogranka MCAA te predstavnice Ministarstva znanosti i obrazovanja Miljenka Kuhar, voditeljica Službe za razvoj istraživačkih i inovacijskih programa i transfer tehnologije te Zorana Barišić, koordinatorica MSCA NEWFELPRO COFUND projekta, Agencije za mobilnost i programe Europske unije Sandra Vidović, nacionalna osoba za kontakt za Marie Skłodowska - Curie akcije te Jasminka Boljević voditeljica Odjela za međunarodne programe i fondove iz Hrvatske zaklade za znanost, kao i gosti iz susjednih zemalja koji su uključeni u pripreme te provedbe MSCA projekata.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.