Prijeđite na glavni sadržaj

Ruđerovke u Bruxellesu sudjelovale na događanjima ususret Europskoj noći istraživača

28.9.2017.
Ruđerovke u Bruxellesu sudjelovale na događanjima ususret Europskoj noći istraživača

Kao uvod u ovogodišnje izdanje Europske noći istraživača koja se svake godine u mnogim europskim gradovima tradicionalno organizira posljednjeg petka u rujnu, 26. i 27. rujna u europskoj prijestolnici Bruxellesu održalo se događanje vezano za popularizaciju znanosti „Science is Wonder – ful!“ na kojem je sudjelovala i Ruđerovka dr. sc. Dunja Šamec iz Laboratorija za kemijsku biologiju Zavoda za molekularnu biologiju.

Dvodnevno događanje u organizaciji Europske komisije i Europskog parlamenta organizirano je u sklopu programa Europske unije za potporu istraživanju i inovacijama Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), a na njemu je više od 50 znanstvenika iz različitih europskih zemalja na 29 štandova predstavilo svoje projekte realizirane kroz različite EU fondove i stipendije.  

Samo događanje bilo je otvoreno za sve posjetitelje koji su se iz prve ruke imali priliku upoznati se s mnoštvom raznih i zanimljivih pokusa, razgovarati sa znanstvenicima te naučiti nešto novo. Tijekom dva dana, dr. Šamec svim posjetiteljima prezentirala je svoje istraživanje „Biljne molekule u svakodnevnom životu“ kroz popularističko predstavljanje te im objasnila niz biljnih mehanizama regulacije, koji uključuju različite molekule poznate pod zajedničkim nazivom specijalizirani biljni metaboliti ili fitokemikalije, koje su biljke razvile kako bi normalno rasle, razvijale se i štitile od negativnih vanjskih utjecaja.

Osim važnih uloga u samoj biljci, upravo su te molekule primarno odgovorne za upotrebu biljaka u liječenju bolesti, kozmetičkoj industriji, aromaterapiji i sl., a posjetitelji štanda mogli su se upoznati s bioaktivnim komponentama iz različitih biljaka i biljnih proizvoda koji se svakodnevno koriste, kao i njihovim pozitivnim ili negativnim učincima na zdravlje (glukozinolati iz kupusa, različiti alkaloidi koji se koriste kao lijekovi, teobromin iz kakaa, nikotin iz duhana, kofein iz kave i dr.).

Ovogodišnje izdanje događanja „Science is Wonder-ful!“ razlikovalo se od prijašnjih te se, osim dvodnevne prezentacije na kojoj je sa svojim projektom sudjelovala i dr. Šamec, dan ranije održalo i predstavljanje 30 najreprezentativnijih projekata u protekla dva desetljeća trajanja programa pod nazivom „1st Falling Walls Lab - Marie Skłodowska-Curie Actions“, a među koje je uvršten i projekt Hiddenlife dr. sc. Martine Pavlek iz Laboratorij za strukturu i funkciju heterokromatina IRB-a.

Inače, kroz program Europske unije za potporu istraživanju i inovacijama Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) u proteklih je 20 godina potporu za svoje istraživačke projekte dobilo 100.000 istraživača, a njegov glavni cilj je podupiranje istraživanja i inovacija te pružanje pomoći istraživačima u stjecanju vještina i međunarodnog iskustva radi ostvarivanja uspješne karijere.

Europska noć istraživača javno je događanje posvećeno popularizaciji znanosti kroz učenje i zabavu. Ove godine održava se u petak 29. rujna, a u njemu će sudjelovati više od 300 gradova širom Europe i idealna je prilika znanstvenicima da na interaktivan i zanimljiv način pokažu što rade za dobrobit društva te zainteresiraju mlade za nastavak obrazovanja i karijere u području znanosti.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.