Prijeđite na glavni sadržaj

Nova metoda za praćenja radionuklida

Nova metoda omogućuje brže, točnije i pristupačnije praćenje radionuklida radija-226 i stroncija-90, a razvijena je primjenom kapitalnog instrumenta nabavljenog u sklopu projekta O-ZIP.
18.1.2024.
Nova metoda za praćenja radionuklida

dr. sc. Ivana Coha s IRB-a i dr. sc. Norbert Kavasi s Instituta Jožef Štefan.

Znanstvenici iz Instituta Ruđer Bošković (IRB) u suradnji s kolegama sa slovenskog Instituta Jožef Štefan (IJS) razvili su novu metodu za analizu radionuklida stroncija-90 i radija-226 uz primjenu napredne tehnologije spektrometrije masa, i to uz pomoć ICP-MS/QQQ instrumenta nabavljenog u sklopu kapitalnog projekta O-ZIP. Nova metoda nadilazi tradicionalne radiometrijske tehnike po brzini i preciznosti određivanja te otvara nove mogućnosti u analizi radionuklida u različitim vrstama kompleksnih uzoraka, od analiza materijala iz nuklearnih elektrana do analiza uzoraka iz okoliša.

Umjetni radionuklid stroncij-90 i prirodni radij-226 karakteristični su pokazatelji razine kontaminacije okoliša prirodnom i umjetnom radioaktivnošću kao i indikatori promjena radiološkog stanja okoliša. Naime, oba radionuklida su zemnoalkalijski metali te zbog homologije s makronutrijentom kalcijem, mogu dospjeti u ljudski organizam gdje se najčešće ugrađuju u kosti (i zube), trajno oštećujući okolno tkivo i za posljedicu mogu izazvati rak ili leukemiju. Stoga je praćenje njihove prisutnosti u okolišu sastavni dio radiološkog monitoringa.

''Metoda koju smo razvili omogućava znatno brže određivanje u usporedbi s konvencionalnim radiometrijskim metodama uz istu razinu točnosti, preciznosti i granica detekcije. Osim toga, financijski je pristupačnija širem krugu korisnika, za razliku od metoda gdje se koriste spektrometri masa visoke razlučivosti koji su daleko skuplji i uglavnom nedostupni širem krugu zainteresiranih korisnika. Dodatno, razvijena metoda otvara mogućnost korištenja u svim laboratorijima koji raspolažu ovim instrumentom, a ne samo specijaliziranima za analizu radionuklida. Također, prema dostupnim informacijama, ovo je ujedno i prvi put da su rezultati analize radionuklida Sr-90 i Ra-226 primjenom tehnike ICP-QQQ neovisno potvrđeni'', objašnjava dr. sc. Ivana Coha.

Naime, tradicionalne metode za detekciju ovih radionuklida temeljile su se na radiometrijskim tehnikama, koje su, iako učinkovite, imale ograničenja u brzini i preciznosti. Ključne prednosti ove tehnike masene spektrometrije u usporedbi s radiometrijskim metodama uključuju smanjeno vrijeme analize, povećani protok uzoraka i smanjenu veličinu uzorka, što doprinosi brzini i preciznosti analize. To je ključno u ekološkom nadzoru i istraživanju, gdje je detekcija čak i tragova radioaktivnog materijala vitalna za sigurnost i poštivanje propisa.

Metodu su razvili istraživači iz Laboratorija za radioekologiju u suradnji s Laboratorijem za anorgansku geokemiju okoliša i kemodinamiku nanočestica IRB-a, te kolegama s Instituta Jožef Štefan, a u sklopu poslijedoktoskog usavršavanja dr. sc. Ivane Coha.

Nova metoda razvijena je primjenom tehnike spektrometrije masa uz trostruki kvadrupol s induktivno spregnutom plazmom (ICP-QQQ, Agilent 8900), kapitalnog instrumenta čija je nabava financirana u sklopu projekta O-ZIP. To je vrsta tandemskog masenog spektrometra koji se koristi za analizu elementnog sastava različitih vrsta uzoraka. Riječ je o sofisticiranom i tehnološki naprednom instrumentu koji uzorke zagrijava do vrlo visokih temperatura, razlaže ih na nabijene čestice, a zatim koristi niz filtera kako bi točno utvrdio koje su elementi prisutni u uzorku. Neophodna je u različitim istraživanjima okoliša, gdje je važno precizno utvrditi koji su elementi prisutni u uzorcima tla ili vode, ili u medicini i farmakologiji, gdje je razumijevanje tragova elemenata ključno zbog njihovog potencijalno štetnog utjecaja na zdravlje i okoliš.

Instrument je pristupačniji u usporedbi s visokorezolucijskim masenim spektrometrima s reakcijskim ćelijama, koji su tradicionalno korišteni za ovakve analize, što novu metodu čini izvedivijom za širi raspon laboratorija.

Učinkovitost metode potvrđena je na međunarodnoj razini sudjelovanjem u međunarodnom programu usporedbe IAEA-TERC-2023-01/02 World Wide Open & ALMERA Proficiency Test u organizaciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) (Slike 1), a u kojem je sudjelovalo oko 450 laboratorija diljem svijeta.

Slika 1. Rezultati analize 90Sr i 226Ra u uzorcima vode u IAEA-TERC-2023-01/02 međunarodnom programu usporedbe

''Razvijena metoda označava značajan napredak u polju analize radionuklida, otvarajući nove mogućnosti za njihovo brže i preciznije određivanje u različitim vrstama uzoraka, posebno kada je teško prikupiti dovoljnu količinu uzorka za analizu radiometrijskim metodama ili je potrebno analizirati veliki broj uzoraka u kratkom vremenu. Daljnja istraživanja usmjerit ćemo na korištenje tehnike za karakterizaciju dekomisijskog materijala iz nuklearnih elektrana, za čime postoji potreba u sve više europskih zemalja, ali i na praćenje stanja okoliša oko nuklearnih postrojenja ili skladišta radioaktivnog otpada'', zaključuju znanstvenici.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.