Prijeđite na glavni sadržaj

Novi brod za istraživanja mora i okoliša

Novi istraživački brod koristit će se za terenska istraživanja na Jadranskom moru s ciljem očuvanja i zaštite njegovog ekosustava.
20.1.2023.
Novi brod za istraživanja mora i okoliša

Krajem prošle godine Istraživačka postaja na Martinskoj koja djeluje u sklopu Zavoda za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković (IRB) postala je bogatija za novi istraživački brod.

Nabava broda  sufinancirana je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska kroz projekt InnovaMare pod vodstvom dr. sc. Marine Mlakar.

Projekt InnovaMare osmišljen je kako bi se razvio i uspostavio model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru.

Glavni cilj projekta je poboljšati uvjete na strateškoj i operativnoj razini prekogranične suradnje privatnog i znanstvenog sektora, a radi poticanja razvoja novih tehnoloških rješenja i inovacija u području robotike i senzorike.

Brod 'Šibenik 800 P' proizveden je u brodogradilištu Dunkić u Šibeniku. Duljine je preko 9,3 metara, dok je dužina vodene linije 8 metara. U njega je ugrađen unutarnji Diesel motor snage 242 kW što mu omogućuje maksimalnu brzinu od 32 čvora, dok mu je putna brzina 20 čvorova. Posjeduje tankove za 400 litara goriva i 200 litara pitke vode. Registriran je za 12 osoba, te može ukrcati 2 tone tereta.

Ovaj istraživački brod tek čekaju brojna terenska istraživanja i morski izazovi, pa mu od srca želimo mirno more!

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.