Prijeđite na glavni sadržaj

Novi rezultati dobiveni metabolomskim pristupom istraživanju PTSP-a

8.3.2021.
Novi rezultati dobiveni metabolomskim pristupom istraživanju PTSP-a

Znanstvenici Laboratorija za molekularnu neuropsihijatriju i Laboratorija za oksidacijski stres Instituta Ruđer Bošković (IRB) objavili su najnovije rezultate studije identifikacije metabolita te njihovog doprinosa u razlikovanju bolesnika s PTSP-om od zdravih osoba. Ovi rezultati objavljeni su u prestižnom časopisu „Free Radical Biology and Medicine“, koji se ubraja među prvih 13 posto najutjecajnih časopisa u području biokemije i molekularne biologije, te endokrinologije i metabolizma.

Objavljeni znanstveni rad, na kojem su autorice jednakog doprinosa Marcela Konjevod i Gordana Nedić Erjavec, rezultat je uspješne suradnje s kolegama sa Sveučilišta San Pablo u Madridu provedene u sklopu projekta pod vodstvom prof. dr. sc. Nevena Žarkovića CRO_A-00033 „Technology & Know-how Transfer in Metabolomics and Establishment of Latest Scientific Equipment in Zagreb“, financiranog u sklopu offset suradnje s finskom tvrtkom Patria, kao i dugogodišnje suradnje s psihijatrima iz Klinike za psihijatriju Vrapče u sklopu istraživanja provedenih u okviru HrZZ projekta IP 2014-09-4289 „Genomski i glikanski biomarkeri PTSP-a“, voditeljice prof. dr. sc. Nele Pivac.

U sklopu navedenih projekata, doktorandica Marcela Konjevod, mag. biol. mol. i znanstvene suradnice dr. sc. Gordana Nedić Erjavec i dr. sc. Matea Nikolac Perković iz Laboratorija za molekularnu neuropsihijatriju Instituta Ruđer Bošković provele su jednogodišnje usavršavanje u Centru za metabolomiku i bioanalizu, Sveučilišta San Pablo u Madridu, gdje su stekle znanja i iskustva iz metabolomskih istraživanja. Provedena istraživanja dio su doktorske disertacije Marcele Konjevod, mag. biol. mol. , pod nazivom „Metabolomski pristup posttraumatskom stresnom poremećaju: neciljana i ciljana metabolomska analiza“.

Cilj istraživanja bio je identificirati metabolite čija promijenjena razina omogućuje razlikovanje bolesnika s PTSP-om od zdravih kontrolnih osoba. Naime, posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) ozbiljan je, multifaktorni neuropsihijatrijski poremećaj, koji se može razviti u pojedinih osoba kao rezultat izloženosti jakom stresu ili traumi. Takva traumatična iskustva imaju velik utjecaj na molekularne, biokemijske i stanične sustave, uzrokujući psihološke i somatske promjene koje utječu na cijeli organizam. Usprkos relativno visokoj učestalosti i ozbiljnosti simptoma, zbog složenosti i još nepoznate etiologije, PTSP je poremećaj bez poznatih dijagnostičkih biomarkera, te predstavlja izazov za adekvatno liječenje.

Metabolomika je najmlađi dio „omics“ tehnologija koja se bavi malim molekulama – metabolitima i omogućuje uvid u stanje metabolizma i biokemijskih procesa te otkrivanje potencijalnih biomarkera PTSP a. Do danas se vrlo mali broj istraživanja bavio metabolomikom u PTSP-u, a ovo istraživanje je prvo koje je provelo neciljanu metabolomsku analizu na relativno velikom broju uzoraka dobivenim od oboljelih od PTSP-a i zdravih osoba.

Studija je obuhvatila dvije skupine ispitanika. Prva, istraživačka skupina obuhvatila je 50 hrvatskih veterana s PTSP-om i 50 zdravih kontrolnih ispitanika, dok se replikacijska skupina sastojala od 52 branitelja s PTSP-om i 52 kontrolne osobe.

Metabolomska analiza uzoraka plazme provedena je tekućinskom kromatografijom u kombinaciji s masenom spektrometrijom (LC-MS), kao i plinskom kromatografijom u kombinaciji s masenom spektrometrijom (GC-MS). LC-MS analiza je utvrdila niz promjena u osoba s PTSP-om, uključujući različite razine dva glicerofosfolipida, PE (18:1/0:0) i PC (18:1/0:0), između kontrolnih ispitanika i pacijenata s PTSP-om u obje kohorte. Utvrđeni promijenjeni metaboliti mogli bi igrati ulogu u više staničnih procesa, uključujući upalu, mitohondrijsku disfunkciju, propadanje membrane, oksidacijski stres i neurotoksičnost, te stoga u procesima povezanim s PTSP patogenezom.

Istraživanje bi trebalo pridonijeti boljem razumijevanju kompleksne etiologije PTSP-a i utvrditi promijenjene metabolite kao potencijalne prediktivne, dijagnostičke ili prognostičke biomarkere PTSP-a, za što bolju i raniju dijagnozu PTSP-a, kao i predviđanje tijeka bolesti.

U budućnosti bi se ovi metabolički biljezi vjerojatno mogli koristiti za razlikovanje pojedinaca koji su ranjivi ili otporni na razvoj PTSP-a, dati bolji uvid u kompleksnu biološku podlogu bolesti, te identificirati nove mete za poboljšane terapijske intervencije u PTSP-u. Naime, ako bi se otkrile dovoljno rano, ranjive osobe izložene traumi mogle bi dobiti ciljane psihološke ili farmakološke tretmane čak i prije cjelovitog razvoja PTSP-a. Nadalje, ovo istraživanje doprinijet će razvoju metabolomskih metoda za komplementarnu analitiku koja bi mogla poboljšati dijagnozu, prevenciju i terapiju ne samo PTSP-a već i drugih neuropsihijatrijskih i somatskih bolesti.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.