Prijeđite na glavni sadržaj

Snižena koncentracija proteina BDNF uzrokuje kognitivno propadanje oboljelih od PTSP-a

Moždani neurotrofni čimbenik (BDNF) jest jedan specifičan izlučni protein koji ima veliku ulogu u preživljavanju, rastu i diferencijaciji živčanih stanica u središnjem i perifernom živčanom sustavu. Posljednjih nekoliko desetljeća sve je više istraživanja koji potvrđuju uključenosti ovog čimbenika u razvoj mnogih psihijatrijskih bolesti i poremećaja.
20.10.2022.
Snižena koncentracija proteina BDNF uzrokuje kognitivno propadanje oboljelih od PTSP-a

Znanstvenici Laboratorija za molekularnu neuropsihijatriju objavili su rezultate studije koja upućuje na značajnu povezanost niže koncentracije moždanog neurotrofnog čimbenika (BDNF-a) s kognitivnom propadanjem u osoba koje boluju od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), Alzheimerove bolesti i blagog spoznajnog poremećaja. Ovi rezultati objavljeni su u časopisu 'Psychiatry Research', koji se ubraja među prvih 10 posto najutjecajnijih časopisa u području psihijatrije (IF =11,225).

Cilj istraživanja bio je usporediti kognitivno pogoršanje s koncentracijom proteina BDNF na periferiji  kod veterana s dijagnozom PTSP-a te usporediti te podatke s nalazima kod zdravih kontrolnih ispitanika i ispitanika s blagim spoznajnim poremećajem ili Alzheimerovom bolesti.

Ovim istraživanjem znanstvenici su željeli procijeniti može li se koncentracija proteina BDNF u plazmi koristiti kao marker kognitivnog pogoršanja. Hipoteza studije bila je da će kognitivne funkcije i koncentracija proteina BDNF u plazmi biti smanjene kod veterana s PTSP-om u usporedbi s kontrolnim ispitanicima te da će to smanjenje biti slično onome u ispitanika s blagim spoznajnim poremećajem i Alzheimerovom bolesti.

Rezultati provedenog istraživanja su po prvi puta pokazali da postoji povezanost između snižene koncentracije proteina BDNF u plazmi i propadanja kognitivnih funkcija kod veterana s PTSP-om. Konkretno, rezultati su potvrdili da je koncentracija proteina BDNF u plazmi značajno niža kod veterana s PTSP-om u usporedbi sa zdravim ispitanicima iste dobi, te da su veterani s PTSP-om, iako mlađi od ispitanika s blagim spoznajnim poremećajem, imali sličnu razinu proteina BDNF na periferiji i slično kognitivno pogoršanje kao osobe s blagim spoznajnim poremećajem i Alzheimerovom bolesti.

Podatci upućuju da veterane s PTSP-om treba detaljno pratiti, posebice njihove kognitivne funkcije, a određivanje koncentracije BDNF-a u plazmi moglo bi omogućiti rano otkrivanje i predviđanje kognitivnog pogoršanja kod bolesnika s PTSP-om i promicati terapijske intervencije koje bi mogle dovesti do normalizacije razine proteina BDNF te, posljedično, do poboljšanja kognitivnih funkcija. Moguće terapijske intervencije uključivale bi lijekove kao što su memantin i donepezil koji se koriste u liječenju demencije, ali i tjelovježbu, dijetu, povećanu tjelesnu aktivnost, intelektualnu stimulaciju i jogu, te intervencije čiji je cilj povećati razinu BDNF-a i usporiti kognitivno propadanje.

Objavljeni znanstveni rad, na kojem su autorice jednakog doprinosa Sandra Domitrović Spudić, dr. med., specijalistica psihijatrije u Općoj bolnici Karlovac i dr. sc. Matea Nikolac Perković, znanstvena suradnica IRB-a, dok je dopisni autor prof. dr. sc. Nela Pivac, rezultat je dugogodišnje suradnje s Klinikom za psihijatriju Vrapče.

Istraživanje je uključilo dio rezultata doktorskih radova Domitrović Spudić. dr. med. pod mentorstvom mentorice prof. dr. sc. Suzana Uzun i prof. dr. sc. Nele Pivac, te dr. sc. Nikolac Perković pod mentorstvom prof. dr. sc. Nele Pivac. Istraživanje je provedeno uz  parcijalnu financijsku potporu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (potpora br. 1452H05, 'Uloga BDNF-a u kognitivnim promjenama kod PTSP-a – moguća primjena u prevenciji i liječenju ovih simptoma, voditeljica prof. dr. sc. Nela Pivac) i Hrvatske zaklade za znanost (projekt br. IP-2019-04-6100, “Terapijski potencijal neurosteroida i neurotrofina u demenciji”, voditeljica izv. prof. dr. sc. Dubravka Švob Štrac).

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.