Prijeđite na glavni sadržaj

Održan 20. Terry Fox Run

30.9.2019.
Održan 20. Terry Fox Run

Dvadeseta po redu humanitarna utrka Terry Fox Run održana je u nedjelju na zagrebačkom jezeru Jarunu, gdje je oko 6.000 sudionika podržalo prikupljanje novca za Institut Ruđer Bošković, koji će ih primijeniti u istraživanjima u borbi protiv raka.

Na maratonu dugom 6,3 kilometara oko Jarunskog jezera sudjelovalo je oko 6.000 građana koji su trčanjem, rolanjem, hodanjem i vožnjom bicikala daju svoj doprinos humanitarnoj akciji u kojoj je do sada prikupljeno preko 6,5 milijuna kuna donacija.

Humanitarnu utrku pozdravio je ministar zdravstva Milan Kujundžić koji se prisjetio Terrya Foxa koji je imao samo 20 godina kad je obolio od raka te je dvije godine trčao maraton kako bi poslao poruku da se treba brinuti o teško bolesnima.

"Svi moramo preuzeti brigu o bolesnima jer, uvjetno rečeno, svi ćemo sutra oboljeti od tumora", poručio je resorni ministar.

Kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Alan Bowman pohvalio je suradnju Hrvatske i Kanade koja se očituje u dva desetljeća dugoj tradiciji organizacije te utrke.

Terry Fox, začetnik maratona koji se danas održava u više od 60 zemalja svijeta, kandski je državni junak o čijem značaju govori to što već gotovo 40 godina milijuni ljudi trče maraton nazvan u njegovu čast slaveći njegovu strast za trčanjem i želju da se pobijedi rak.

Fox je oboljevši od raka izgubio nogu, a kako bi prikupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao "Maraton nade". Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno. Utrku nije uspio završiti jer mu se zloćudna bolest vratila te je umro u 22. godini života.

Izvor: HINA

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.