Prijeđite na glavni sadržaj

Održana Ljetna škola kemije

4.7.2017.
Održana Ljetna škola kemije

Nedavno je u Prvoj gimnaziji Varaždin održana Ljetna škola kemije za srednjoškolce. Škola je organizirana u suradnji s Institutom Ruđer Bošković, Hrvatskim društvom kemijskih inženjera i tehnologa i Varaždinskom županijom.

U okviru Ljetne škole kemije održano je više predavanja, radionica i vježbi, a školu je pohađalo dvanaestero srednjoškolaca iz Varaždina, Čakovca, Zagreba, Karlovca i Slavonskog Broda.

Teme predavanja bile su raznolike, od biosinteze proteina preko spojeva halogenih elemenata do računalne kemije.

Najvažniji dio Ljetne škole bile su vježbe iz kemije koje su učenici izvodili podijeljeni u manje grupe.

Tri su vježbe bile iz područja preparativne kemije, te po jedna iz fizikalne i analitičke kemije. Za učenike koji su se s nekima od tih vježbi susreli već prije, organizirane su dvije naprednije vježbe.

Tema jedne od njih bila je priprava triboluminiscentnih kristala kompleksa bakra(I), a u drugoj su učenici pripravljali ferocenirane nanočestice željezova oksida i mjerili kinetiku obezbojenja vodene otopine metilenskog modrila tako pripravljenim nanočesticama.

Voditelji aktivnosti u sklopu Ljetne škole bili su doc. dr. sc. Tomislav Portada iz Instituta Ruđer Bošković, studenti kemije Viktor Škorjanc, Mia Bušljeta i Tin Miladinović, student farmacije Zvonimir Mlinarić i učenik Prve gimnazije Varaždin Ilija Srpak.

Veliku pomoć i podršku predavačima i učenicima pružile su profesorice kemije i biologije iz škole domaćina Lidija Klampfl, Nada Flegar, Vinka Sambolec Škerbić, Tihana Čus Slatković i Anamarija Melnjak te ravnateljica škole Janja Banić.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.