Prijeđite na glavni sadržaj

Uspješno je održana i Četvrta zimska škola kemije

21.1.2021.
Uspješno je održana i Četvrta zimska škola kemije

doc. dr. Tomislav Portada i dr. sc. Zlatko Brkljača s IRB-a

Zimska škola kemije koja svake godine tradicionalno okuplja srednjoškolce iz cijele Hrvatske ove se godine održala po četvrti put u posebnom online izdanju u razdoblju od 10. do 15. siječnja.

Školu organizira riječka Prirodoslovna i grafička škola u suradnji s Institutom Ruđer Bošković (IRB) i Hrvatskim društvom kemijskih inženjera i tehnologa.

Voditelji aktivnosti su kao i u prijašnjim izdanjima programa doc. dr. Tomislav Portada s IRB-a, koji je jedan od osnivača i inicijatora programa škola kemije, te Goran Gotlibović, profesor kemije i biologije iz Prirodoslovne i grafičke škole.

Prvo online izdanje programa okupilo je dvadeset i dvoje učenika iz Rijeke, Zagreba, Labina, Splita, Osijeka, Bjelovara, Koprivnice, Čakovca i Sinja koji su sudjelovali u online predavanjima, radionicama i vježbama.

"Uz predavanja, online smo održali i dvije kemijske radionice. Laboratorijske vježbe su inače okosnica programa, a ove smo ih godine, s obzirom na to da se cijeli program održava na daljinu, nadomjestili tako da smo kolega ruđerovac dr. sc. Zlatko Brkljača i ja izvodili eksperiment pred kamerama prema uputama učenika, a zatim smo s učenicima interaktivno komentirali opažanja", objašnjava doc. dr. Portada, koji je nedavno nagrađen godišnjom nagradom 'Ivan Filipović' za znanstveni i stručni rad u 2019. godini.

U ovogodišnji program su se uključili i predavači iz inozemstva, a neke od aktivnosti na Četvrtoj zimskoj školi kemije su dio ciklusa Kemijsko-inženjerskih radionica Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa.

Teme predavanja bile su raznolike, od biosinteze proteina preko spojeva halogenih elemenata do računalne kemije.

U programu škole kao predavači, uz dr. Portadu, s Instituta Ruđer Bošković sudjelovali su i dr. sc. Zlatko Brkljača te doktorandi Dajana Barišić i Alen Bjelopetrović.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.