Prijeđite na glavni sadržaj

Održana završna konferencija projekta Qua/Qua protein

13.11.2023.
Održana završna konferencija projekta Qua/Qua protein

Institut Ruđer Bošković, Zavod za molekularnu medicinu, Laboratorij za bioanalitiku organizirao je u Selcu dvodnevnu znanstvenu konferenciju na temu ''QUA/QUA PROTEIN'' kako bi prezentirao postignuća u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu, matematici i patentnoj zaštiti ostvarenim tijekom provedbe istoimenog projekta. Na znanstvenoj konferenciji predavanja su održali ugledni hrvatski, američki i kanadski znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković, Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci te Univerziteta Viktorija i Centra za genomiku BC i proteomiku Univerziteta Viktorija, Britanska Kolumbija.

Konferencija je održana u sklopu projekta „Qua/Qua Protein: Kvantitativna i kvalitativna analiza proteina za potrebe biomedicine i biotehnološke industrije“ koji je značajan zbog identifikacije i kvantifikacije proteina u jednoj analizi što bi moglo znatno skratiti veliki broj kontrolnih i dijagnostičkih pretraga vezanih uz analize proteina, a time i bioloških vrsta te tako doprinijeti unaprjeđenju biotehnološke industrije i zdravstva.

Na konferenciji je bilo riječi o tome da ovakva analize ima široki spektar primjene, u medicini, i to prvenstveno dijagnostici, zatim farmaceutici, biotehnologiji, bioanalitici, te prehrambenoj industriji, uključujući primjenu prilikom kontrole kvalitete bioloških proizvoda, kao i u znanstveno-akademskoj zajednici, u Republici Hrvatskoj i internacionalno.

„Projekt je do sada već urodio s više od 5 znanstvenih publikacija, 10 posterskih priopćenja i više međunarodnih prezentacija i predavanja, gdje su se opisivale osnove koncepta, dok se u konačnici projekta očekuje patentna prijava inovativnog reagensa“, istaknuo je dr. sc. Mario Cindrić, voditelj Laboratorija za bioanalitiku i voditelj projekta Qua/Qua protein te dodao kako na projektu radi više od 20 znanstvenika iz nekoliko različitih laboratorija diljem Hrvatske i partnerske tvrtke Conscius iz Zagreba. Valja napomenuti da su se tijekom provedbe projekta istraživanja proširila i van granica RH u suradnji s University of Victoria iz Kanade.

Projekt provodi Institut Ruđer Bošković, Zavod za molekularnu medicinu, Laboratorij za bioanalitiku u suradnji s tvrtkom Conscius d.o.o. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,1 milijun eura, pri čemu je oko 900.000 eura osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. 

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.