Prijeđite na glavni sadržaj

IRB predstavio 330.000 eura vrijedan instrument za analizu proteina

27.4.2023.
IRB predstavio 330.000 eura vrijedan instrument za analizu proteina

Institut Ruđer Bošković, Zavod za molekularnu medicinu, Laboratorij za bioanalitiku predstavio je danas u Zagrebu spektrometar masa, instrument za kvalitativno i kvantitativno određivanje biomolekula. Riječ je o spektrometru masa visoke rezolucije, koji uz originalna kemijska i softverska rješenja, može nepogrešivo odrediti amino kiselinske sekvence proteina i peptida (važno u istraživanju vrsta, porijekla hrane, tumora, porijekla tumora i sl.) i nepogrešivo odrediti aminokiselinske sekvence mješovitih vrsta, tzv. metaproteom.

Predstavljanje instrumenta vrijednog 331.641,11 eura održano je u sklopu projekta „Qua/Qua Protein: Kvantitativna i kvalitativna analiza proteina za potrebe biomedicine i biotehnološke industrije“. Projekt provodi Institut Ruđer Bošković, Zavod za molekularnu medicinu, Laboratorij za bioanalitiku u suradnji s tvrtkom Conscius d.o.o.

Novinarima je održana kratka prezentacija brzog određivanja porijekla supstancija (prah, krutina) na instrumentu spektrometar masa tehnikom ASAP, trenutno jedinstvenom u RH.

„Navedeni instrument omogućit će snimanje kako velikih molekula (peptida) tako i onih malih (amino kiselina). Osim navedenih svojstava instrument sve svoje podatke izvozi u originalni softver koji će u konačnici omogućiti iznimno precizne analize koje imaju svoju primjernu u medicini, farmaceutici, biotehnologiji, bioanalitici te prehrambenoj industriji“, istaknuo je dr. sc. Mario Cindrić, izvanredni profesor i voditelj projekta Qua/Qua protein.

Cilj projekta „Qua/Qua Protein: Kvantitativna i kvalitativna analiza proteina za potrebe biomedicine i biotehnološke industrije“ je ponuditi identifikaciju i kvantifikaciju proteina u jednoj analizi što bi moglo znatno skratiti veliki broj kontrolnih i dijagnostičkih pretraga vezanih uz analize proteina te tako doprinijeti unaprjeđenju industrije i zdravstva.

Projekt će rezultirati s patentnom prijavom inovativnog reagensa. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,1 milijun eura, pri čemu je oko 900.000 eura osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.