Prijeđite na glavni sadržaj

Jednom analizom proteina do učinkovitog otkrivanja patogenih i nepatogenih organizama

5.12.2023.
Jednom analizom proteina do učinkovitog otkrivanja patogenih i nepatogenih organizama

Mario Cindrić, Luka Ozdanovac, Renata Biba i Branimir Grilec.

Institut Ruđer Bošković, Zavod za molekularnu medicinu, Laboratorij za bioanalitiku predstavio je danas u Zagrebu rezultate projekta kvalitativne i kvantitativne analize proteina u sklopu kojeg je razvio novu metodu s naglašenom kliničkom primjenom. Projekt „Qua/Qua Protein“ omogućuje identifikaciju i kvantifikaciju proteina u jednoj analizi što omogućava ubrzavanje i točnije rezultate u nizu kontrolnih i dijagnostičkih pretraga vezanih uz analize proteina i aminokiselina te istraživački potencijal vezan uz do sada nepoznate proteine.

Projekt je tako rezultirao brojnim konkretnim koristima za unaprjeđenje prvenstveno dijagnostike, zatim farmaceutike, biotehnologije, bioanalitike, te prehrambene industrije. Tako je, između ostalog, omogućio istraživanja proteina koji nisu vidljivi standardnim metodama, brza određivanja patogenih organizama u biološkim fluidima (npr. slina, krv, urin), učinkovito otkrivanje patvorenih namirnica sumnjiva porijekla (npr. mesne prerađevine, med, maslinovo ulje) te identifikaciju nepatogenih organizama u okolišu ili proizvodu (npr. voda, sir, pivo). Projekt je rezultirao i s patentnom prijavom inovativnog reagensa.

Na konferenciji za medije projekt su predstavili dr. sc. Mario Cindrić, voditelj projekta Qua/Qua protein sa suradnicima dr. sc. Renatom Biba, Lukom Ozdanovcem i Branimirom Grilecom iz Consciusa.

„Projekt je do sada već objavljen u 5 znanstvenih publikacija, održali smo niz međunarodnih prezentacija i predavanja, a ostvarili smo i izvrsnu suradnju s University of Victoria, preciznije „Genome BC Proteome Centre“ iz Kanade“, istaknuo je dr. sc. Mario Cindrić, voditelj projekta Qua/Qua protein te dodao kako je na projektu radilo više od 20 znanstvenika iz nekoliko različitih laboratorija diljem Hrvatske i partnerske tvrtke Conscius iz Zagreba.

Dodao je kako su u sklopu projekta nabavili spektrometar masa visoke rezolucije, koji uz originalna kemijska i softverska rješenja, može nepogrešivo odrediti aminokiselinske sekvence proteina i peptida (važno u istraživanju vrsta, porijekla hrane, tumora, porijekla tumora i sl.) i nepogrešivo odrediti aminokiselinske sekvence mješovitih vrsta, tzv. metaproteom.

Projekt „Qua/Qua Protein: Kvantitativna i kvalitativna analiza proteina za potrebe biomedicine i biotehnološke industrije“ proveo je Institut Ruđer Bošković, Zavod za molekularnu medicinu, Laboratorij za bioanalitiku u suradnji s tvrtkom Conscius d.o.o. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,1 milijun eura, pri čemu je oko 900.000 eura osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. 

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.