Prijeđite na glavni sadržaj

Polaganjem vijenca završila "Sinergija Bošković - Tesla"

8.1.2013.

Polaganjem vijenca na spomenik Nikoli Tesli danas je u Zagrebu završen program "Sinergija Bošković - Tesla" kojim je Institut Ruđer Bošković (IRB) obilježio 70. obljetnicu smrti jednog od najvećih svjetskih inovatora i utemeljitelja suvremene tehničke civilizacije. (HINA)

IRB je današnjim događanjem podsjetio na inicijativu da se Teslin spomenik vrati na Institut gdje je bio do 2006. kada je, radi obilježavanja 150. obljetnice Teslina rođenja, premješten kod Tesline ulice.

Riječ je o djelu Ivana Meštrovića iz 1955./56., koji je sinergiju među dvojicom znanstvenika prikazao u odnosu na svoj spomenik Ruđeru Boškoviću iz 1937. Teslin kip darovao je Institutu, sa željom da se taj spomenički par kao takav i izlaže.

Naša je moralna zadaća štititi autorska prava i Meštrovićevu želju, te se boriti protiv devastacije i razdvajanja tih kipova. Oni moraju biti skupa jer je Meštar tako rekao, istaknuo je glavni organizator programa Karolj Skala s IRB-a.

Tesla je molio Meštrovića da napravi taj kip te ga je umjetnik, znajući da je Tesla čitao i izrazito cijenio Boškovića, napravio iste veličine, predstavivši tako sinergiju i simbiozu velikog uma s područja prirodoslovlja i velikog tehničkog svaratelja, dodao je.

Skala smatra da će Grad Zagreb prepoznati stav povjesničara umjetnosti i znanstvenika kako treba poštivati velikane hrvatske znanosti i umjetnosti, a "ne provoditi se ishitrene političke odluke koje donose trajnu štetu". Molimo grad na dijalog, a problem ćemo riješiti akademskim putem, argumentima, kroz dokazivanje određenih teza i istina, ustvrdio je.

Predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić ustvrdio je na polaganju vijenca da Tesla nije bio važan samo za Hrvatsku nego i za svjetsku znanost i civilizaciju, jer je njegov rad u inovacijama predvidio čak i današnji tehnološki napredak. Ocijenio je da su programi poput onoga IRB-a važan poticaj kako bi Tesla bio prisutan u našoj svijesti, ali i da se u svijetu zna kako je on naš čovjek jer je ta činjenica, rekao je, u inozemstvu malo poznata.

Uz postavljanje vijenca, pored spomenika prikazan je spot Kristijana Mršića "Bljesak uma" te slavni govor gradonačelnika New Yorka Fiorella LaGuardie kojim se oprostio od Nikole Tesle.

"Nikola Tesla bio je veliki humanist, eminentni znanstveni genij i pjesnik znanosti. Danas smo izgubili najvećeg genija čovječanstva", rekao je newyorški gradonačelnik u oproštajnom govoru od Tesle, koji je umro na današnji dan 1943. na 33. katu Hotela New Yorker na Manhattanu.

U sklopu programa "Sinergija Bošković – Tesla", koji se održavao od 13. prosinca na IRB-u je otvorena izložba "Tesla" akademskoga kipara Pere Jelisića s izborom skulptura, reljefa, poprsja i medalja inspiriranih Teslinim likom i djelom, a održan je i niz popularno-stručnih predavanja.

Tim programom IRB je želio istaknuti i inicijativu Udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost da se dan Teslina rođenja, 10. srpnja, proglasi međunarodnim danom znanosti, tehnologije i inovacije, kao i da se na IRB-u osnuje znanstveni park Ruđer–Tesla.

Fotografije: Miroslav Ambruš-Kiš

Polaganjem vijenca završila "Sinergija Bošković - Tesla"

Fotografija: Miroslav Ambruš-Kiš

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.