Prijeđite na glavni sadržaj

Predsjednica Europskog istraživačkog vijeća prof. Maria Leptin posjetila je IRB

Od ukupno osam potpora ERC-a dodijeljenih hrvatskim znanstvenicima, znanstvenice IRB-a nositeljice su tri projekta ERC-a vrijedna preko 13 milijuna eura.
12.6.2023.
Predsjednica Europskog istraživačkog vijeća prof. Maria Leptin posjetila je IRB

Predsjednica Europskog istraživačkog vijeća (ERC) prof. dr. sc. Maria Leptin u petak je posjetila Institut Ruđer Bošković (IRB) u sklopu službene posjete Republici Hrvatskoj (RH), nakon sastanka s predstavnicima znanstveno-akademske zajednice u Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO). Na IRB-u se sastala s ravnateljem dr. sc. Davidom M. Smithom te dobitnicama potpora ERC-a prof. dr. sc. Anom-Sunčanom Smith i prof. dr. sc. Ivom Tolić. Potpora ERC-a smatra se svojevrsnim znanstvenim Oscarom, s obzirom na to da su od ukupno osam projekata koji su dodijeljeni hrvatskim znanstvenicima, na IRB- ostvarena tri, ne čudi da je prof. Leptin odabrala upravo IRB za svoj obilazak.

Naime, projekti koje financira ERC najbolja su istraživanja u Europi i dodjeljuju se znanstvenicima i znanstvenicama isključivo na temelju izvrsnosti njihovog istraživačkog rada. Konkurencija je velika, a Europska komisija od sveukupnog broja prijava odabire tek 8 do 15 posto najboljih. Povrh toga, ERC-u je važno da znanstvenici nositelji projekta ERC-a na matičnim institucijama imaju osigurane sve uvjete za izvrsnost u radu.

Prilikom sastanka održanog u MZO-u prof. Leptin je istaknula: "Hrvatska ima talenata, a taj talent treba podržati, pa je bilo zanimljivo razgovarati s rektorima Sveučilišta, vođama institucija te predstavnicima Akademije i poticati ih da iskoriste novac ERC-a i svoj talent kako bi Hrvatska razvila inovacije, industriju, zdravstvo i ostala područja", rekla je prof. Maria Leptin.

U tom svjetlu, ravnatelj IRB-a dr. David M. Smith tijekom sastanka s prof. Mariom Leptin na IRB-u istaknuo je izniman uspjeh koji je Institut postigao posljednjih godina, posebice u osiguravanju projekata financiranih od strane Hrvatske zaklade za znanost (HrZZ), Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) te brojnih projekta financiranih u okviru programa Obzora 2020 i Obzor Europa. Naglasio je važnost ovih projekata,  posebice njihov doprinos u napretku istraživanja i inovacija te je opisao različite mjere potpore koje Institut provodi kako bi osigurao uspješnu provedbu ovih kompetitivnih projekata. Prezentirao je ulogu IRB-a u projektima DONES, AI4Health.Cro te projektu Europske kvantne infrastrukture - EuroQCI.

Dr. Smith je predstavio i plan razvoja IRB-a za nadolazeće razdoblje. U planu je posebno istaknuo važnost kapitalnog infrastrukturnog projekta O-ZIP, osobito u kontekstu realizacije Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO), Plana oporavka i otpornosti (NPOO), te Europskog fonda solidarnosti (FSEU).

Povrh toga, dr. Smith je prezentirao i projektne prijave IRB-a na natječaje ERC-a, ilustrirajući neizmjeran znanstveni kapacitet i potencijal Instituta, poticajne uvjete za nositelje i predlagatelje projekata  ERC-a, ali i izvrstan rad i ekspertizu administrativnih, stručnih i tehničkih službi IRB-a, kao preduvjete za osiguravanje više projekata ERC-a u budućnosti. Povela se i rasprava oko moguće nesvjesne pristranosti prema manje razvijenim zemljama (EU13) u procesu evaluacije projektnih prijava, uz konstruktivan pristup rješavanju te zabrinutosti.

Dr. Smith je zahvalio prof. Leptin na posjeti IRB-u te naglasio predanost Instituta unapređenju znanstvene izvrsnosti, poticanju inovacija i doprinosu Europskom istraživačkom prostoru.

Uz prof. Leptin i ravnatelja dr. Smitha na sastanku su sudjelovali i članica Znanstvenog vijeća ERC-a, akademkinja Milena Žic Fuchs, načelnik Samostalnog sektora za koordinaciju europskih poslova i međunarodne suradnje MZO-a Staša Skenžić te dobitnice potpore ERC-a prof. dr. sc. Ana-Sunčana Smith i prof. dr. sc. Iva Tolić.

Potpora ERC-a prof. dr. sc. Ani-Sunčani Smith dodijeljena je 2013. godine. ERC je prof. Smith dodijelio 1,5 milijuna eura za projekt 'MembranesAct'. Projekt je uspješno završen 2019. godine, a tijekom šest godina trajanja projekta, znanstveni tim je pod vodstvom prof. Smith radio na istraživanjima koji povezuju fiziku, biologiju i fizičku kemiju, s ciljem razumijevanja procesa koji se odvijaju na staničnim membranama. Metode i koncepti definirani na istraživanim dvodimenzionalnim strukturama odmah su primjenjivani kako u znanosti o materijalima tako i u biofizici epitelnih tkiva. U sklopu projekta opremljen je laboratorij i zaposlen je tim mladih istraživača.

'ERC Consolidator Grant' vrijedan 2 milijuna eura prof. Tolić dodijeljen je 2013. godine, zahvaljujući kojem je na IRB-u osnovala vlastitu istraživačku grupu, opremila laboratorij vrhunskom opremom kako bi sa svojim timom mogla doći do novih ključnih spoznaja u istraživanju dioba stanica.

Prof. Tolić i njezin tim u Laboratoriju za biofiziku stanice trenutno provode čak drugi projekt ERC-a koji je dr. sc. Ivi Tolić dodijeljen zajedno s prof. Dr. sc. Nenadom Pavinom 2019. godine. Ovaj ERC Synergy grant vrijedan je 10 milijuna eura, a u sklopu projekta hrvatski tim u suradnji s kolegama s američkog MIT-a istražuje mehanizme nastajanja pogrešaka pri podjeli kromosoma te njihov utjecaj na diobu stanica, što je kritično za razvoj embrija, formiranje različitih vrsta karcinoma te odgovor tkiva na terapije.

U tim istraživanjima im pomažu i vrhunski mikroskopi. Naime, uz pomoć ovog projekta ERC-a u Laboratoriju za biofiziku stanice koji vodi prof. Iva Tolić nabavili su Multimodalni mikroskopijski sustav za snimanje stanica brzom volumetrijskom i superrezolucijskom metodom''. Uz pomoć ovog mikroskopa znanstvenici mogu proučavati diobe tumorskih i netumorskih stanica, razlike u njihovoj podjeli te koji su detalji u tim procesima različiti. Dodatno, mikroskop im omogućuje snimanje velikog broja stanica, njihove strukture i dinamike, bez prestanka i po nekoliko dana. Ovo je prvi takav sustav u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe te smo porf. Tolić i njezin tim iznimno sretni i zahvalni što ga mogu koristiti u svojim istraživanjima. U što se uvjerila i prof. Leptin prilikom obilaska laboratorija.

Ukupno je 39 hrvatskih državljana dobilo potporu Europskog vijeća za istraživanja izvan Hrvatske. Bilo bi sjajno da se vrate, rekla je prof. Maria Leptin, prilikom posjete Hrvatskoj te dodala: ''Apsolutno je važno da su mladi znanstvenici neovisni. Budućnost je njihova, mi stariji trebamo im se maknuti s puta. Institucije im moraju osigurati slobodu i neovisnost, a države sredstva. Vrlo je jasna korelacija između državnih ulaganja u znanost i broja uspješnih projekata koje Vijeće podupire", istaknula je prof. Leptin.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.