Prijeđite na glavni sadržaj

Primošten će ugostiti svjetske stručnjake u području inovativnih površina i materijala

24.8.2016.
Primošten će ugostiti svjetske stručnjake u području inovativnih površina i materijala

U sklopu projekta MIPOMat, kojeg u stopostotnom iznosu od dva milijuna kuna financira Europska unija kroz program Europskog socijalnog fonda, Institut Ruđer Bošković (IRB) organizira radionicu 'Inovativne površine i materijali'. Radionica će od 28. do 31. kolovoza u Hotelu Zora u Primoštenu okupiti vodeće svjetske stručnjake u području istraživanja inovativnih površina i materijala te njihove primjene u tehnologiji.

Ciljani razvoj sintetiziranih materijala naprednih svojstava iz temelja je promijenio svijet elektronike, optike i komunikacija, posebice medicinske i farmaceutske industrije. Inovacije koje su započete na atomskoj razini utjecale su tako na cijeli niz procesa kreiranja novih materijala.

Uspjeh ovakvih istraživanja je moguć isključivo kroz interdisciplinarni napor koji spaja eksperimentalni razvoj površina i materijala, razvoj procesa proizvodnje uzoraka, simulacije procesa apsorpcije i stvaranja filma na površini,  te razvoj mikroskopskih proba i modela.

Upravo zato, cilj je ove radionice okupiti vodeće znanstvenike, kako eksperimentalce tako i teoretičare, iz različitih područja fizike i kemije koji će dati pregled svojih najnovijih istraživanja koja objedinjuju znanja iz fizike, biologije, računalne kemije i znanost o materijalima.

Tijekom četiri dana programa među brojnim uglednim predavačima sudionici će imati prilike čuti i predavanja prof. dr. Sabine Meier, (Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg, Njemačka), prof. dr. Mariu Novella (Piancastelli, Upsalla University, Švedska), prof. dr. Soniu Coriani (Università degli Studi di Trieste, Italija).

Radionicu organizira tim projekta MIPOMat - 'Mreže za profesionalno usavršavanje mladih znanstvenika u interdisciplinarnim istraživanjima inovativnih površina i materijala' kojeg financira Europska unija i to u sklopu Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala, a u okviru Europskog socijalnog fonda.

Zahvaljujući ovom europskom projektu Institut Ruđer Bošković zaposlio je četvero mladih istraživača kako bi 15 mjeseci pod vodstvom vrhunskih mentora dr. sc. Davida Smitha, dr. sc. Nađe Došlić i dr. sc. Damira Kralja i prof. dr. Ane-Sunčane Smith stekli kompetitivna znanja u sferi visoko-konkurentnog i tehnološki primjenjivog smjera istraživanja inovativnih površina i materijala.

Uz sudjelovanje u međunarodno priznatim istraživanjima cilj ovog projekta je omogućiti svestrano obrazovanje mladih istraživača, te razvoj njihovih voditeljskih i poduzetničkih vještina, kao i priprema mladih stručnjaka za suradnju s komercijalnim sektorom i hrvatskom industrijom.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.