Prijeđite na glavni sadržaj

Prof. Skala izabran za redovitog člana iz inozemstva Mađarske akademije znanosti

18.6.2019.
Prof. Skala izabran za redovitog člana iz inozemstva Mađarske akademije znanosti

Prof. dr. sc. Karolj Skala

Nakon više od četiri desetljeća rada i stvaranja na Institutu Ruđer Bošković (IRB) prof. dr. sc. Karolj Skala, savjetnik IRB-a u trajnom zvanju, je izabran za redovitog člana iz inozemstva u razredu za Tehničke znanosti na 191. izbornoj skupštini Mađarske akademije znanosti.

Mađarska akademija znanosti ima 11 razreda i među svojim članovima 13 dobitnika Nobelove nagrade. U razredu za Tehničke znanosti ima 14 redovitih članova iz inozemstva, od kojih 6 iz SAD-a i 8 iz EU.

Prof. Skala je redoviti član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske te dugogodišnji suradnik Mađarske Akademije znanosti na području optoelektronike, laserske komunikacije i distribuiranih sustava. Dobitnik je medalje za znanstveni doprinos (2013.), Nagrade za znanost Mađarske Akademije znanosti 'Arany János' za 2015. godinu, a 2017. godine dodijeljena mu je i Državna nagrada za znanost Republike Hrvatske.

Prof. Skala radi na razvoju i istraživanju od 1975. godine te ima nekoliko patenata i inovacija. Vodio je razvoj optoelektroničkih i laserskih uređaja za namjenske vojne primjene i sudjelovao je u 22 projekata EU-a (FP6, FP7, Horizon 2020, COST). Ima preko 130 objavljenih članaka i surađuje s više od 140 institucija u EU i svijetu.

Od istraživanja lasera do napredne e-Infrastrukture

Nakon diplome na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu (1975.) i zaposlenja na IRB-u, prof. Skala radi na razvoju mikroprocesorski upravljivih laserskih sustava u svrhu komunikacije i namjenskih uređaja za tržište u Zavodu za laserska i atomska istraživanja i razvoj. Razvio je niz laserskih sustava sa mikroprocesorskom kontrolom za komunikacijske i upravljačke funkcije. 

Digitalni viševalni laserski komunikacijski uređaj (1978. - 1981.)
Patent: Dual Wavelenght Diversity Laser Communication, patent P20040692A classification H04B10/10L.

Laserski komunikacijski dalekozor (1985. – 1987.)
Predstavljen na: NATO Millitary Expo, Singapur-ba 1987.

U sklopu magistarske radnje 1981. godine je ostvario prvi laserski link između IRB-a i ETF-a (danas FER-a). Link je demonstrirao prvi optički digitalni prijenos podataka. Kako tada PC računala nisu još uvijek bila u širokoj uporabi, koristio se digitalni prijenos zvuka. Kasnije su takav digitalni optički link postavljali na krajeve PC računala i uz sučeljski program (CERN 1989., Tim Berners Lee) stvoren je Word Wide Web.

Godine 1986. je ostvario razvoj mjerača amorfne površine MAP 160 namijenjen za mjerenje površine krzna. To je bio početak digitalizacije video signala s hardverskim procesiranjem. Pokrenuta je proizvodnja i opremljene su nekolicine tvornica krzna u području Jugoslavije.

Uređaj za poništavanje karata

Poništavač karata sa nepokretnom glavom (patent I.N.P.I u Parizu pod brojem 86-06408).

Koristeći suvremenu tehnologiju sudjelovao je u razvoju uređaja za poništavanje karata. Uređaj je bio krajnje optimiziran i funkcionalno pouzdan, a proizvodnju je preuzeo PEL iz Varaždina. U razdoblju od dvije godine ukupno su proizveli 1.500 uređaja. Proizvodnju je preuzeo RIZ Automacija. Rješenje je patentirano u Francuskom patentnom uredu I.N.P.I u Parizu pod brojem 86-06408.

U fazi rada u LAIR-u je sudjelovao u ostvarenju razvoja laserskih i elektroničkih uređaja sa tržišnom valorizacijom od oko 20 milijuna dolara. Osnivanjem Centra za informatiku i računarstvo pokrenuo je razvoj eInfrastrukture kao osnove za suvremeni znanstveni rad u svim poljima znanosti. Inicijativa i realizacija EU okvirnih i COST projekata je dovela do utemeljenja i provođenja novih paradigmi u primjeni distribuiranog računarstva u znanstveno istraživačkom radu. Uspostavljena je značajna mrežno računalna eInfrastruktura: CRO NGI čvorište na IRB-u, EGI čvor na IRB-u i DARIAH ERIC (Digital Research Infrastructure for Art and Humanities).

Osnivanje CIR-a i razvoj računalnih klastera

Nakon 26 godina rada u LAIRU, 2000. godine prof. Skala osniva Centar za informatiku i računarstvo (CIR) s ciljem unaprjeđenja znanstvene mrežno-računalne infrastrukture. Radio je na projektiranju i izvedbi širokopojasne lokalne računalne mreže Instituta. 

Povrh toga, prof. Skala je sudjelovao u izgradnji prvog pilot projekta računalnog klastera zajedno s desetak znanstvenika na 'Ruđeru'. Rezultat razvoja bio je izuzetno povoljan i resorno ministarstvo je odlučio da se nastavi razvoj i primjena pilot klaster računala od kojeg je nastao HPC Izabella na SRCU.Koordinirao je izgradnju računalne mrežne infrastrukture sa CISCO aktivnom opremom i s 1.200 priključaka. Obnovljeni su bazični servisi i pokrenut je razvoj prvog javnog web portala ARIADNA.

Tijekom šesnaest godina (1998. - 2014. ) prof. Skala je bio nositelj grupe predmeta iz Multimedijskih komunikacija na Grafičkom fakultetu u Zagrebu. Od 1989. sudjeluje u doktorskom studiju na Fakultetu Elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Prvo klaster računalo u HR (2002). Razvila skupina znanstvenika IRB-a

Uspjeh u ostvarenim projektima iz EU programa finaciranja

Nakon vođenja dijela velikog nacionalnog tehnologijskog projekta CRO GRID (danas nacionalna računalna infrastruktura CRO NGI) prof. Skala intenzivira aktivnosti i projekte u sklopu programa EU. U sklopu tih aktivnosti 2003. godine odobren mu je prvi projekt u Hrvatskoj financirani u sklopu Šestog okvirnog programa EU-a u okviru kojeg je na IRB-u uspostavljeno prvo EU SEE Grid čvorište u Hrvatskoj.

Prof. Skala utemeljuje programsku orijentaciju razvoja i primjene distribuiranog računarstva i eScience tehnologije za potrebe rješavanja složenih problema na velikim skupovima podataka u znanosti.

U sklopu uspješnog rada na projektnim inicijativama EU-a prof. Skala uspostavlja široku suradničku mrežu diljem EU i kroz članstvo u međunarodnim tijelima i organizacijama.

Sustavnim projektnim inicijativama dr. Skala je vodio nacionalnu istraživačku grupu u pet EU FP6 i 7 EU FP7, 4 HORIZON 2020 i 4 COST projekata. Novonastali istaknut i značajan rezultat je dobivanje 4 Horizon 2020 projekta u području znanstvenog računarstva u oblaku (Cloud Computing) u rješavanju složenih znanstvenih problema kao partner i voditelj radnog paketa.

Na projektima je bilo dodatno zaposleno 18 istraživača. Održano je 79 sastanaka konzorcija u EU centrima, provedeno je 38 mjeseci usavršavanja mladih istraživača u međunarodnim centrima, objavljena su 103 znanstveno-stručna rada i izrađeno je 189 projektnih izvještaja.

Preko projektnih aktivnosti je proveden razvoj i transfer znanstveno istraživačke infrastrukture i postignuto je funkcionalno usustavljenje EGI (European Grid Infrastructure) i DARIAH ERIC infrastrukturnih okruženja uspostavom EGI DARIAH Centra kompetencije pod vodstvom Instituta Ruđer Bošković. Opremljen je laboratorij s najsuvremenijom opremom za 3D znanstvenu vizualizaciju. Pokrenuto je 7 eScience znanstvenih servisa i pristupnih portala (gatewaya).

Uspostavljen je namjenski Centar kompetencija SESAME Net za primjenu HPC tehnologije kod malo i srednjeg poduzetništva. Centar za informatiku i računarstvo je postao članom platforme nacionalnih eScience centara Europe (Platform of National eScience Centres in Europe-PLAN-E). EU projekti i uvođenje eScience tehnologije je dijelom rezultirao usvajanjem ICST strateške odrednice u sklopu O-ZIP projekta.

Tim CIR-a u osvajanju EU projekta (2015.)

Prof. Skala je jedan od inicijatora (2015.) uvođenja Dew Computing paradigme u području distribuiranih računalnih servisa. Suosnivač je IEEE DewCom Special Technological Communities s preko 80 članova iz 36 zemalja koji se bave sa razvojem Dew–Fog-Cloud servisne hijerarhije na globalnom planu.

U sklopu MIPRO-a prof. Skala je vodio godišnju konferenciju o distribuiranom računarstvu i vizualizaciji i to od 2005. do 2017. godine. Organizirao je seriju događaja RIDE (Research Infrastructure Dissemination) od 2011. do 2016.

Član je Znanstvenog centra izvrsnosti 'Znanost o podacima i kooperativni sustavi'. Inicirao je pokretanje HPC akademije.

Od 2018. potpredsjednik i predsjednik Programskog odbora najveće ICT udruženja u regiji MIPRO. Bio je aktivni predstavnik Hrvatske u programskom tijelu Europske komisije u Bruxellesu (2011. -2014.) te predstavlja Hrvatsku u Europskom konzorciju istraživačkih infrastruktura (ERIC). Bio je zamjenik predsjednika u povjerenstvu MZOS-a za Istraživačku infrastrukturu Hrvatske. Bio je član Savjeta za CRO NGI.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.