Prijeđite na glavni sadržaj

'Ruđer' i Algebra zajedničkom suradnjom stvaraju ljudski kapital za potrebe gospodarstva

Institut Ruđer Bošković i Visoko učilište Algebra danas su u Zagrebu potpisali sporazum o suradnji. Sporazum uključuje suradnju na razvoju obrazovanja, aktivnosti namijenjene podizanju konkurentnosti gospodarskih subjekata te zajednički rad na razvoju tehnologije i infrastrukture u znanosti i edukaciji.
22.5.2019.
'Ruđer' i Algebra zajedničkom suradnjom stvaraju ljudski kapital za potrebe gospodarstva

Ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. sc. David Matthew Smith i dekan Visokog učilišta Algebra doc. dr. sc. Mislav Balković potpisali su danas u Zagrebu Sporazum o suradnji u području obrazovanja i zapošljavanja studenata, pokretanja programa tehnološke izvrsnosti za gospodarstvo te novih međunarodnih projekata.

U području zapošljavanja, Visoko učilište Algebra i Institut Ruđer Bošković (IRB) sporazumom su regulirali mogućnost zapošljavanja Algebrinih studenata diplomskih studija računarstva na projektima Instituta te mogućnost sudjelovanja Algebrinih diplomanata na doktorskim studijima, za potrebe znanstvenog rada i zapošljavanja na Institutu.

U cilju jačanja obrazovanja na Algebrinim diplomskim studijima, znanstvenici IRB-a sudjelovat će na provedbi kolegija poput 'Analitike u oblaku' i 'Strojnog učenja'. Posebno je zanimljivo da se u sklopu sporazuma studentima Algebre otvaraju vrata za sudjelovanje u istraživanjima računarstva visokih performansi (HPC) na Institutu. Iako je sporazum formalno potpisan danas, troje stručnjaka IRB-a već od veljače prenose znanja studentima računarstva na Algebri.

SURADNJA ZNANOSTI I GOSPODARSTVA

Ovim partnerstvom potencira se suradnja znanosti i gospodarstva te podiže konkurentnost hrvatskih kompanija jer sporazum podrazumijeva i projekt pokretanja HPC akademije, zajedničkog obrazovnog programa kroz koji će računalni stručnjaci moći stjecati znanja o korištenju, softverskoj izgradnji i administraciji računalnih sustava visokih performansi.

U ovoj simbiozi svatko dobiva, IRB potreban kadar i stručnjake, Algebra mogućnost provedbe praktičnog dijela nastave i zajedničku prijavu na projekte EU-a, a gospodarstvo će imati korist od novih znanja i proizvoda.

dr. sc. David M. Smith

''Četvrta industrijska revolucija temelji se na računalstvu visokih performansi. Oni koji ostanu izvan tih trendova ostat će na samom začelju svjetskog gospodarstva. Hrvatska treba stvoriti suvremenu tehnologiju i stručan kadar kako bi bila konkurenta na svjetskom tržištu inovativnosti te kako bi zaustavila odljev mozgova. Institut je izgradio HPC tehnologiju koja prati strateške standarde EU-a, a izvrsnost tehnologije potvrđuju i brojni konkurentni projekti.

S obzirom na dokazanu uspješnost obrazovnih programa i stručnjaka u Algebri posebno u učinkovitom odgovoru na potrebe tržišta rada, suradnja IRB-a i Algebre činila se kao prirodan ishod. U ovoj simbiozi svatko dobiva, IRB potreban kadar i stručnjake, Algebra mogućnost provedbe praktičnog dijela nastave i zajedničku prijavu na projekte EU-a, a gospodarstvo će imati korist od novih znanja i proizvoda.'' – izjavio je dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a.

U gospodarski segment suradnje, uz Institut i Algebru, dodatno je uključeno i Sveučilište u Rijeci sa svojim stručnjacima i superračunalom Bura. Područje superračunarstva tj. high performance computing predstavlja infrastrukturu bez koje je već danas nezamisliva obrada velikih količina podataka u realnom vremenu, strojno učenje ili provedba simulacija. Na samom potpisivanju je najavljeno i da će se prvi ''HPC Dan otvorenih vrata'' za tvrtke i gospodarstvenike održati 12. lipnja 2019. u Algebra LAB-u.

Zajednički do financiranja iz EU fondova 

''Danas je veliki dan za nas, a rekao bih možda još i više za hrvatsko digitalno gospodarstvo. Sporazumom pokrećemo suradnju javne i privatne znanstvene institucije, kako u cilju osnaživanja Algebre i Instituta, tako još više i osnaživanja hrvatskih tvrtki. Suradnja će omogućiti da u gospodarstvo plasiramo još kvalitetnije mlade stručnjake, ali i da tvrtkama pomognemo u dosegu do najnovijih dostignuća znanosti iz područja računarstva.“

Izjavio je doc. dr. sc. Mislav Balković, dekan Algebre i nastavio: “Ova suradnja ima i dodatni strateški predznak s obzirom da je za nedavno doneseni EU program 'DigitalEurope' odobreno čak 2,7 milijardi eura. Za projekte unaprjeđenja i implementacije računarstva visokih performansi u gospodarstvu moći će aplicirati funkcionalni EU Digital Innovation HUB-ovi, kao što je Algebra LAB pa je sada jasno da smo stvorili savez koji bi trebao biti prilično konkurentan kada se otvore prijave.“

HPC akademija generirat će prijeko potreban kadar

''Europa izgrađuje superračunalo EuroHPC, to je investicija vrijedna oko milijardu eura. Mi smo prepoznali da ne postoji sustavna i sveobuhvatna edukacija za korištenje takvih velikih i složenih računalnih mogućnosti čak i na razini EU-a. S obzirom na potrebe za stručnim kadrom kako u znanosti tako i u gospodstvu pokrenuli smo HPC akademiju. Radi uspješne realizacije integrirali smo tri neophodne institucije. IRB kao najiskusniju instituciju u primjeni HPC tehnologije u znanstvenim istraživanjima, ali i u prijenosu znanja i tehnologija prema SME gospodarstvu.

Visoko učilište Algebra ima napredan i vrlo fleksibilan program u području znanosti o podacima te veliko iskustvo u suradnji s gospodarstvom. Sveučilište u Rijeci sa superračunalom Bura nudi neophodnu infrastrukturu. Ovakva međuinstitucionalna suradnja garantira sveobuhvatnost i mogućnost pokretanja suvremene edukacije koja ima perspektivu postati međunarodno prepoznatljiva.'' – naglasio je dr. sc. Karolj Skala.

Uz redovnu nastavu za domaće i strane studente, znanstvenici IRB-a bit će uključeni i u organizaciju sve popularnije međunarodne ljetne škole – International Summer School – koju Algebra provodi za strane studente u Hrvatskoj.

Budući međunarodni projekti

Sporazum također podrazumijeva pokretanje novih međunarodnih projekata. Institut Ruđer Bošković i Visoko učilište Algebra integrirat će i zajednički koristiti svoje resurse na području logistike, podrške EU projektima i inicijative, te će zajednički i sudjelovati na relevantnim projektnim pozivima.

Jedan od prvih primjera znanstvene suradnje u okviru ovog sporazuma zajednička je prijava projekta "Struktura i funkcija mikrobnih zajednica kao karika koja nedostaje pri procjeni stanja okoliša u obalnim zonama pod antropogenim opterećenjem", čija je voditeljica dr. sc. Ines Sviličić Petrić (Laboratorij za okolišnu mikrobiologiju i biotehnologiju na IRB-u), a u sklopu kojega će Zlatan Morić, nastavnik i znanstvenik na Visokom učilištu Algebra, biti zadužen za podatkovnu analizu obilježja mikrobnih zajednica.

Povrh toga, IRB i Algebra će zajednički organizirati međunarodne konferencije i radionice te uspostavljati znanstvene i profesionalne klastere i udruge.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.