Prijeđite na glavni sadržaj

Punoljetno izdanje Terry Fox Runa okupilo šest tisuća sudionika

25.9.2017.
Punoljetno izdanje Terry Fox Runa okupilo šest tisuća sudionika

Središnje događanje humanitarne akcije Terry Fox Run, koju organiziraju agencija MPG i Veleposlanstvo Kanade u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom, hotelom Esplanade Zagreb te agencijom Media Val,  održalo se danas 18. put na zagrebačkom jezeru Jarun.

Poznatu međunarodnu akciju, koja je u proteklih 17 godina okupila više od 100.000 sudionika u Hrvatskoj, danas je trčanjem, rolanjem, hodanjem i vožnjom bicikla te kupnjom majica s vizualom akcije podržalo više od šest tisuća građana.

Znak za početak utrke dao je ministar zdravstva, izaslanik predsjednika Vlade prof. dr. Milan Kujundžić, a po simboličnoj cijeni od 50 kuna, majice su prodavale i poznate osobe. Okupljene su na Jarunu pozdravili i veleposlanik Kanade NJ.E. Daniel Maksymiuk, dr. sc. Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, prof. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv raka, dr. sc. Neven Soić, pomoćnik ravnatelja Instituta Ruđer Bošković te doc.dr.sc. Tomislav Madžar, posebni savjetnik za zdravstvo i sport predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Prikupljena sredstva iz današnje utrke bit će donirana IRB-u za nastavak istraživanja raka, i to Laboratoriju za nasljedni rak Zavoda za molekularnu medicinu te Zavodu za molekularnu biologiju.

„Ovim putem zahvaljujem se građanima koji su odlučili sudjelovati u humanitarnoj akciji te organizatorima i sponzorima utrke, prije svega Veleposlanstvu Kanade u Republici Hrvatskoj, Hrvatskoj ligi protiv raka i svima ostalima. Prikupljena sredstva iz današnje utrke bit će donirana Institutu Ruđer Bošković za nastavak istraživanja raka, i to Laboratoriju za nasljedni rak Zavoda za molekularnu medicinu te Zavodu za molekularnu biologiju. Iznimno mi je drago što upravo naš Institut već niz godina dobiva donacije prikupljene uz ovo humanitarno događanje jer je IRB, kao vodeća hrvatska znanstvena institucija, između ostalog i stožerna institucija u Hrvatskoj na kojoj se provode istraživanja malignih bolesti, a naši znanstvenici tu bilježe velike uspjehe“, izjavio je dr. sc. Neven Soić, pomoćnik v.d. ravnatelja Instituta Ruđer Bošković prije samog starta utrke.

Posjetitelji događanja imali su priliku pratiti zabavno-glazbeni program uz DJ Sommer koji je vodila Ivana Mišerić, a utrku su podržali i Miss Universe Hrvatske 2017. Shanaelle Petty, košarkaši KK Cibona te komičari iz Studija Smijeha. Osim u poznatim štruklama hotela Esplanade Zagreb te kanadskim palačinkama s javorovim sirupom po prigodnoj cijeni od 10 kuna, posjetitelji su mogli uživati i u brojnim drugim atraktivnostima na štandovima donatora.

Cilj utrke Terry Fox Run prikupljanje je sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj te pomoć oboljelima od te opake bolesti, a dosad je prikupljeno više od 6.300.000 kuna. Cjelokupni iznos prikupljen u okviru ovogodišnjeg izdanja donirat će se Institutu Ruđer Bošković u svrhu daljnjeg istraživanja raka.

Podršku ovogodišnjem izdanju pokroviteljstvima su iskazali predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Središnji državni ured za šport i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.