Prijeđite na glavni sadržaj

Radijacijska „terapija“ korica Statuta grada Dubrovnika

9.7.2012.
Radijacijska „terapija“ korica Statuta grada Dubrovnika

Statut grada Dubrovnika iz 1272

Kao jedan od prvih koraka u konzervaciji tj. restauraciji teško oštećenog Statuta grada Dubrovnika iz 1272. znanstvenici IRB-a iz Laboratorija za radijacijsku kemiju i dozimetriju (LRKD) proveli su radijacijsku dezinfestaciju korica Statuta.

Radijacijska dezinfestacija napravljena je uređajem za ozračivanje pomoću gama zračenja. Jedna od korisnih primjena ionizirajućeg zračenja na organske materijale je uništavanje štetnih organizama, insekata, larvi i jaja koji nastanjuju predmete kulturne baštine i hrane se njihovim materijalima. 

Djelotvornim ozračivanjem korica zaustavljeno je njihovo daljnje napredovanje biodegradacije i stabilizirano zatečeno stanje prije sljedećih konzervatorsko - restauratorskih postupaka.

Radijacijska obrada gama zračenjem osniva se na saznanjima prikupljenim za radijacijsku obradu farmaceutika, kozmetičkih, medicinskih i drugih materijala. Izlaganjem djelovanju zračenja postižu se nove kvalitete materijala koje su posljedica određenog kemijskog ili biološkog učinka zračenja, ovisno o vrsti materijala.

Radijacijsko oštećenje molekula DNK nalazi svoju praktičnu primjenu za eliminaciju bakterija, plijesni, kvasaca, nametnika i insekata koji se javljaju kao zagađivala u namirnicama, farmaceutskim i kozmetičkim pripravcima, medicinskim potrepštinama i sl. Radijacijski postupci eliminacije ovih tvari obavljaju se već dugi niz godina pomoću panoramskog izotopnog izvora zračenja 60Co u LRKD-u.

Nositelj opisanog projekta zaštite i konzervacije Statuta, Središnji laboratorij za konzervaciju i restauraciju Hrvatskoga državnog arhiva (HDA) u Zagrebu surađuje već niz godina s LRKD-om na radijacijskoj dezinsekciji biološki oštećenih korica starih knjiga.

Suradnja na zaštiti Statuta grada Dubrovnika provodi se i kao nacionalni projekt HDA i IRB: Projekt zaštite Statuta grada Dubrovnika iz 1272. godine uz sudjelovanje triju laboratorija IRB-a koji raspolažu nuklearnim metodama za identifikaciju, karakterizaciju i konzervaciju predmeta kulturne baštine: Laboratorija za interakcije ionskih snopova (LIIS), Laboratorija za mjerenje niskih radioaktivnosti (LNA) i LRKD-a u okviru Regionalnog projekta IAEA RER/0/034 Enhancing the Characterization, Preservation and Protection of Cultural Heritage Artefacts.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.