Prijeđite na glavni sadržaj

'Ruđer' predstavio specijalizirani detektor za kontrolu opasnog tereta i nuklearnog materijala

Povrh sofisticiranog detektora, zahvaljujući ovom projektu ruđerovci su opremili laboratorij sofisticiranim uređajima i ključnim ljudskim potencijalom, što je Laboratorij za poluvodiče smjestilo u elitno društvo od tek nekoliko laboratorija u svijetu koji mogu istraživati defekte u poluvodičkim materijalima.
29.11.2019.
'Ruđer' predstavio specijalizirani detektor za kontrolu opasnog tereta i nuklearnog materijala

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) danas je predstavljen sofisticiran detektor za kontrolu tereta u pomorskim lukama i otkrivanje posebnih nuklearnih materijala. Ovaj silicij-karbid detektor razvijan je tijekom tri godine u sklopu projekta E-SiCure u okviru NATO Programa znanost za mir i sigurnost (SPS). Riječ je o jednom od najvećih projekata u sklopu ovog programa u Hrvatskoj.

Događanje je uz predstavnike medija, znanstveno-akademske zajednice i partnera okupilo i predstavnike Carinske uprave Ministarstva financija, a na samom početku dobrodošlicu uzvanicima i zahvalu projektom timu izrazio je ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith.

''Detektor kojeg je danas na IRB-u predstavila voditeljica istraživanja dr. sc. Ivana Capan razvijen je u sklopu NATO projekta punog naziva 'Modificiranje silicij karbida za pojačanu sigurnost na granicama i lukama'.

Projekt je vrijedan 396.500 eura, a čak 31 posto sredstava stiglo je u Hrvatsku, što inače nije uvriježena praksa na ovim projektima kada većina sredstava odlazi zemljama partnerima.'' – istaknuo je dr. Smith te naglasio kako je u sve složenijem geopolitičkom kontekstu, koji uključuje suočavanje s terorizmom, te činjenicu da se danas oko 90 posto svjetske trgovine odvija morskim putem, neupitan značaj i važnost sofisticiranog detektora za detekcije opasnog tereta kojeg su razvili naši znanstvenici.

''Naš je cilj bio uz pomoć teorijskih, eksperimentalnih i primijenjenih istraživanja razviti specijalizirane detektore od silicij-karbida. Izabarli smo taj materijal s obzirom na njegovu netoksičnost te fizikalna svojstva, primjerice, otpornost na utjecaje zračenja, koja su superiorna u odnosu na druge slične materijale.

Veliki je izazov bio pasivizirati nepravilnosti koje nastaju u samom materijalu tijekom rasta kristala te u konačnici razviti detektor koji je jednostavan za korištenje, može se napajati iz običnih baterija i malih je dimenzija.

Učinkovitost detektora smo demonstrirali kroz laboratorijske testove s alfa česticama te testovima u nuklearnom reaktoru na Institutu Jožef Stefan,'' istaknula je dr. sc. Ivana Capan, voditeljica projekta E-SiCure i Laboratorij za poluvodiče, te dodala kako su zahvaljujući ovom projektu laboratorij opremili sofisticiranim uređajima i ključnim ljudskim potencijalom, što je Laboratorij za poluvodiče smjestilo u elitno društvo od tek nekoliko laboratorija u svijetu koji mogu istraživati defekte u poluvodičkim materijalima.

Ove inovativne detektore za otkrivanje posebnih nuklearnih materijala hrvatski tim znanstvenika razvijao je tijekom tri godine u suradnji s uglednim međunarodnim partnerima – Australian nuclear science and technology organization (Australija), University of Aveiro (Portugal), National Institutes for Quantum and Radiological Science and Technology (Japan) te Institutom Jožef Stefan (Slovenija).

Krajnji korisnik ovakvog detektora u Hrvatskoj bi mogla biti Carinska uprava (CU), koja je ujedno i partner na projektu E-SiCURE.

Dodatna vrijednost ovog projekta jest da stipendira rad mladih znanstvenika i studenata. Tako je, zahvaljujući ovom projektu, na IRB-u do sada napravljeno pet diplomskih radova, četiri doktorata su u tijeku, a u projekt su uključena i tri dodiplomska studenta.

Povrh toga, u Laboratoriju za poluvodiče se gradi i razvija nova eksperimentalan tehnika 'Minority Carriers Transient Spectroscopy'. Također, u sklopu projekta publicirano je osam znanstvenih radova, dva su na recenziji, a održano je i 25 predavanja na uglednim međunarodnim konferencijama.

NATO Program znanost za mir i sigurnost promiče dijalog i praktičnu suradnju zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja na temelju znanstvenih istraživanja, tehnoloških inovacija i razmjene znanja. Više od 20 znanstvenika koji su tijekom 60 godina bili uključeni u ovaj program znanosti dobili su Nobelovu nagradu.

''S ponosom mogu potvrditi da suradnja Instituta Ruđer Bošković i NATO Programa za mir i sigurnost traje skoro dva desetljeća, a vjerujem da će se uspješni rezultati poput detektora kojeg vam danas predstavljamo nastaviti i u budućnosti.'' – zaključio je ravnatelj IRB-a dr. Smith.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.