Prijeđite na glavni sadržaj

IRB predstavlja novi detektor za kontrolu opasnog tereta i nuklearnog materijala

26.11.2019.
IRB predstavlja novi detektor za kontrolu opasnog tereta i nuklearnog materijala

Institut Ruđer Bošković i projektni tim projekta E-SiCURE predstavljaju novi detektor za kontrolu opasnog tereta i nuklearnog materijala koji je razvijen u sklopu NATO Programa znanost za mir i sigurnost (SPS). Predstavljanje će se održati u petak 29. studenog 2019. godine s početkom u 10:00 sati u dvorani III. krila Instituta Ruđer Bošković (IRB), Bijenička 54.

Na događanju će istraživački tim projekta punog naziva 'Modificiranje silicij karbida za pojačanu sigurnost na granicama i lukama' (E-SiCURE), kojeg vodi dr. sc. Ivana Capan s IRB-a, predstaviti najnoviji sofisticirani detektor za kontrolu tereta u pomorskim lukama i otkrivanje posebnih nuklearnih materijala.

Bit će riječi i o mogućnostima i važnosti primjene ovih detektora s obzirom na izazove koje za sigurnost postavljaju sve složeniji geopolitički rizici, nuklearne prijetnje te povećan transport u morskim lukama.

Detektor su razvijali znanstvenici IRB-a u suradnji s uglednim međunarodnim partnerima – Australian nuclear science and technology organization (AUS), University of Aveiro (Portugal), National Institutes for Quantum and Radiological Science and Technology (Japan) te Institutom Jožef Stefan (SLO) u sklopu projekt E-SiCURE.

Ovo je jedan od najvećih projekata u sklopu NATO Programa znanost za mir i sigurnost (SPS) u Hrvatskoj za razvoj sofisticiranih detektora koji je vrijedan 396 500 EUR, od čega je čak 31 posto sredstava stiglo u Hrvatsku, što inače nije uvriježena praksa na ovakvim projektima gdje većina sredstava odlazi zemljama partnerima.

Posebna vrijednost ovog projekta jest i da stipendira rad mladih znanstvenika i studenata.

Tako su, zahvaljujući ovom projektu, na IRB-u do sada napravljena tri diplomska rada, dva doktorata su u tijeku, a u projekt su uključena i tri dodiplomska studenta.

Akreditacije

Događanje je namijenjeno uzvanicima po pozivu te predstavnicima medija. Molimo kolege novinare da se s ciljem što bolje organizacije snimanja kadrova u laboratoriju akreditiraju putem poveznice.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.