Prijeđite na glavni sadržaj

Ruđerovci sudjelovali na jubilarnom desetom Festivalu znanosti – Sinj

3.12.2019.
Ruđerovci sudjelovali na jubilarnom desetom Festivalu znanosti – Sinj

Na ovogodišnjem jubilarnom desetom izdanju Festivala znanosti – Sinj, koji se održavao od 19. do 23. studenoga, uz velik broj znanstvenika sudjelovalo je i pet ruđerovaca.

Uz brojna predavanja za građane, ove su godine u Festivalu znanosti – Sinj posebno mogla uživati djeca jer je program bio obogaćen pokusima i radionicama iz kemije i fizike za uzraste od vrtićkog sve do srednjoškolskog, a mali iskorak  napravljen je i u svijet umjetnosti, gdje građani koji su do sad vidjeli izložbu astrofotografije Noćna svjetla ne kriju pozitivne dojmove.

Dr. sc. Vuko Brigljević, voditelj Laboratorija za fiziku visokih energija, u svom je predavanju govorio o tome kako je otkriće Higgsova bozona doprinijelo razumijevanju temeljne strukture tvari.
Na to se predavanje dobro nadovezalo predavanje dr. sc. Mile Ivande, voditelja Laboratorija za molekulsku fiziku i sinteze novih materijala, koji je pokazao nekoliko primjena nanotehnologije kojima se on i članovi njegove grupe bave na IRB-u.

Dr. sc. Saša Ceci je govorio o svojim iskustvima u popularizaciji znanosti i predstavio svoju novu knjigu Bleismetar drugi, dok je dr. sc. Tomislav Domazet-Lošo iz Laboratorija za evolucijsku genetiku u svom predavanju govorio o biofilmovima koji, iako ih uobičajeno shvaćamo kao skup jednostaničnih organizama, u mnogim aspektima svog ponašanja podsjećaju na višestanični organizam.

Tijekom trajanja festivala dr. sc. Tomislav Portada iz Laboratorija za supramolekularnu kemiju održao je, u suradnji sa studentom Zvonimirom Mlinarićem, četiri kemijske znanstvene radionice i natjecanja u pokusima „Analizom pogodi koja je sol u vodi“, koje su bile otvorene za sve učenike sinjskih srednjih škola, a u sklopu večernjeg programa festivala održao je i predavanje o povijesti hrvatskoga kemijskog nazivlja.

Festival od 2010. godine organizira udruga Znanost i Alka iz Sinja sa svrhom promicanja znanja i znanosti kao temeljnih vrijednosti za razvoj društva u Hrvatskoj i uopće.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.