Prijeđite na glavni sadržaj

Ruđerovci sudjelovali na Festivalu znanosti – Sinj 2017.

24.10.2017.
Ruđerovci sudjelovali na Festivalu znanosti – Sinj 2017.

S ciljem popularizacije znanosti i znanja, od 16. do 21. listopada 2017. u Sinju se održao osmi Festival znanosti – Sinj koji u gradu alke već tradicionalno okuplja vodeće hrvatske znanstvenike.

Tijekom tjedan dana trajanja festivala, mnogi znanstvenici održali su niz popularno-znanstvenih predavanja za sve zainteresirane građane te su na nekoliko sati čak postali i nastavnici te su u sklopu redovne nastave u osnovnim i srednjim školama, učenicima održali satove i radionice umjesto njihovih predmetnih nastavnika. Kao i do sada, na Festivalu u Sinju i ove su godine sudjelovali i znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB).

Festival je otvoren okruglim stolom „Reforma obrazovanja – reforma budućnosti ili prošlosti?“ na kojem je sudjelovao i dr. sc. Tome Antičić, donedavni ravnatelj IRB-a i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. 

Tijekom pet dana Festivala doc. dr. sc. Tomislav Portada iz Zavoda za organsku kemiju i biokemiju, u suradnji sa studentom Zvonimirom Mlinarićem, u sklopu satova kemije u osnovnim školama Ivana Lovrića i Ivana Mažuranića u Sinju, te u OŠ Kamešnica u Otoku kraj Sinja, održao je deset zanimljivih radionica pod nazivom "Radionice Školske knjige: Čime se bavi kemija?" s mnoštvom interaktivnih pokusa.

Uz to, za posebno izabrane grupe srednjoškolaca iz više srednjih škola održao je četiri trosatne radionice „Analizom pogodi koja je sol u vodi!“ u kojima su učenici nizom eksperimenata trebali odgonetnuti koja je „skrivena“ anorganska sol otopljena u vodi. Svoj intenzivni program na Festivalu zaključio je predavanjem i radionicom pod nazivom „Večer kemije“, u kojem su brojni građani mogli uživati u pokusima s kemiluminiscentnim tvarima pomoću kojih je i obrazložena pojava kemiluminiscencije.

Radionica "Analizom pogodi koja je sol u vodi!"

U četvrtak 19. listopada dr. sc. Branka Salopek-Sondi iz Zavoda za molekularnu biologiju održala je predavanje „Biljne bioaktivne molekule – antistres terapija za biljke i za ljude“ u kojem je široj javnosti približila najnovije rezultate istraživanja bioaktivnih stvari u biljkama iz roda kupusnjača (Brassicaceae). Održano predavanje posebno se dojmilo dvjestotinjak prisutnih građana koji su imali brojna pitanja, a dr. Salopek-Sondi u petak ujutro sinjskim je gimnazijalcima održala i dva sata biologije.

Uz gostujuće predavače, jedan od organizatora Festivala znanosti u Sinju je i Ruđerovac Mislav Cvitković, doktorand sa Zavoda za fizičku kemiju, a festival od 2010. godine organizira udruga Znanost i Alka iz Sinja sa svrhom promocije znanja i znanosti kao temeljnih vrijednosti za razvoj društva u Hrvatskoj i uopće.

Festivalom se stavlja naglasak na izravnu interakciju posebno odabranih izvrsnih znanstvenika i popularizatora znanosti s građanima, a posebno djecom i mladima, kojima predstavljaju temu po svom izboru, a djeca na kraju Festivala budu nagrađena i znanstvenim kvizom s vrijednim nagradama. Festivalom se učenike motivira i za nastavak obrazovanja u prirodoslovnom području, dok se ostalim građanima približavaju najnovije znanstvene spoznaje, razvija kritičko mišljenje, kao i svijest o važnosti znanosti i o potrebi ulaganja u znanost.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.