Prijeđite na glavni sadržaj

Ruđerovci sudjelovali na devetom Festivalu znanosti – Sinj

23.10.2018.
Ruđerovci sudjelovali na devetom Festivalu znanosti – Sinj

I na ovogodišnjem izdanju Festivala znanosti – Sinj, koji se održavao od 15. do 20. listopada, uz velik broj znanstvenika sudjelovali su i Ruđerovci akademik Milko Jakšić, voditelj Laboratorija za interakcije ionskih snopova, doc. dr. sc. Tomislav Portada iz Laboratorija za supramolekularnu kemiju, dr. sc. Ivan Halasz iz Laboratorija za zelenu sintezu te Mislav Cvitković iz Grupe za računalne bioznanosti, ujedno i jedan od pokretača te glavni organizator tradicionalnog festivala znanosti koji se po deveti puta održao u alkarskom gradu.

S ciljem popularizacije znanosti i znanja, tijekom šest dana trajanja festivala održalo se mnoštvo popularno-znanstvenih predavanja i zanimljivih znanstvenih radionica za sve zainteresirane građane kako bi se doprinijelo podizanju javne svijesti o važnosti i značaju znanosti za cjelokupan društveni razvoj. Poseban naglasak bio je usmjeren na popularizaciju znanosti među djecom i mladima, kako bi ih se dodatno motiviralo i potaknulo za nastavak obrazovanja u STEM području.

Tijekom trajanja festivala dr. Portada je, u suradnji sa studentom Zvonimirom Mlinarićem, u učionicama Franjevačke klasične gimnazije održao pet zanimljivih kemijskih znanstvenih radionica i natjecanja u pokusima „Analizom pogodi koja je sol u vodi“, koje su bile otvorene za sve učenike sinjskih srednjih škola. Osim toga, za djecu osnovnoškolskog uzrasta, dr. Portada je u OŠ Kamešnica, OŠ Ivana Lovrića i OŠ Ivana Mažuranića organizirao i radionice pod nazivom „Čime se bavi kemija“, a u sklopu večernjeg programa festivala održao je i zanimljivo predavanje o mitovima i predrasudama vezanim uz zamjenska sladila.

Akademik Jakšić i dr. Halasz u sklopu festivala održali su zanimljiva predavanja u kojima su građanima približili znanstvene teme iz područja fizike i kemije, i to kroz predavanja o porijeklu kemijskih elemenata u svemiru te o kemijskim reakcijama u čvrstom stanju.

Uz gostujuće predavače, jedan od organizatora Festivala znanosti – Sinj je i Ruđerovac Mislav Cvitković, doktorand sa Zavoda za fizičku kemiju, a festival od 2010. godine organizira udruga Znanost i Alka iz Sinja sa svrhom promicanja znanja i znanosti kao temeljnih vrijednosti za razvoj društva u Hrvatskoj i uopće.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.