Prijeđite na glavni sadržaj

Institut Ruđer Bošković nagradio najbolje znanstvenike

Dodijeljeno četrdeset nagrada, posebna priznanja Ani Sunčani Smith i Ivi Tolić
22.12.2015.
Institut Ruđer Bošković nagradio najbolje znanstvenike

Na Institutu Ruđer Bošković danas je održana Svečana dodjela Godišnjih nagrada za znanstvenu izvrsnost. Ukupno je dodijeljeno četrdeset nagrada znanstvenicima za najbolji znanstveni rad objavljen u 2013. i 2014. godini. Osim godišnjih nagrada, dodijeljena su i posebna priznanja dr. sc. Ani Sunčani Smith i dr. sc. Ivi Tolić za izniman doprinos znanstvenoj izvrsnosti i međunarodnoj prepoznatljivosti Instituta.

Nagrade su dodijeljene u sklopu Svečane sjednice Znanstvenog vijeća IRB-a koju je otvorio, čestitavši svim dobitnicima, predsjednik ZV-a dr. sc. Miroslav Plohl.

Na završnoj ovogodišnjoj svečanosti ravnatelj IRB-a dr. sc. Tome Antičić iskreno se zahvalio i čestitao svim nagrađenima, a prije same dodjele nagrada iskoristio je priliku kako bi sve uzvanike i predstavnike medije podsjetio i na ostale uspjehe IRB-a koji su obilježili 2015. godinu, a kojima su i današnji nagrađeni pridonijeli.

Šest milijuna eura iz OBZOR 2020 programa

Istaknuto je tako danas da je u 2015. godini IRB ostvario čak deset projekata u sklopu OBZOR 2020 programa vrijednih skoro 6 milijuna eura (43 milijuna kuna). To znači da je 'Ruđer' s kapacitetom od šest posto znanstvenika od ukupnog broja svih znanstvenika u RH povukao skoro 60 posto od ukupnih sredstva koje su u istom razdoblju iz OBZOR 2020 programa povukle znanstveno-akademske institucije u Hrvatskoj.

Osim toga, tu je još i trideset projekata Hrvatske zaklade za znanost (HrZZ) ostvarena u 2015. godini, vrijedna skoro 25 milijuna kuna. Pored toga, iz strukturnih fondova IRB je u 2015. godini ostvario preko 9 milijuna kuna, a uz pomoć ovih projekata IRB će zaposliti i obrazovati tridesetak novih mladih istraživača. Za stipendije i usavršavanje mladih znanstvenika na uglednim međunarodnim institucijama kao i boravak međunarodnih istraživača na IRB-u u sklopu NEWFELPRO projekata 'Ruđer' je povukao nešto više od 2 milijuna kuna.

Pridodamo li ovoj računici i ostale EU projekte dolazimo do impresivne brojke od skoro 20 milijuna eura koje je Institut Ruđer Bošković (IRB) povukao iz europskih fondova od početka implementacije EU programa financiranja, odnosno od 2007. godine.

Kapitalna investicija vrijedna 60 milijuna eura

Osim toga, tijekom sljedeće 2-3 godine zahvaljujući strukturnom projektu 'Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu' (O-ZIP) na 'Ruđer' stiže skoro 60 milijuna eura.

U 2015. godini IRB je dobio još jedan Znanstveni centar izvrsnosti za Bioprospecting mora – BioProCro, što znači da IRB s partnerima ima već dva centra izvrsnosti dok je partner na pet centara izvrsnosti.

Dodijeli smo i 'znanstveni oscare' Ani Sunčani Smith i Ivi Tolić

Ravnatelj dr. sc. Antičić se posebno osvrnuo na dva prestižna projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC) vrijedna preko 3,5 milijuna eura zahvaljujući kojima su se u 2015. na IRB vratile dvije znanstvenice s bogatom međunarodnom karijerom dr. sc. Iva Tolić i dr. sc. Ana Sunčana Smith. Zahvaljujući ERC sredstvima ove su dvije znanstvenice na IRB-u osnovale svoju grupu i zaposlile mlade istraživače te opremile laboratorije kako bi radile na istraživanjima koja će u budućnosti pridonijeti razvoju novih lijekova i terapija.

Usvojeni novi pravilnici za poticanje izvrsnosti

Pored znanstvenih ekspertiza i izvrsnosti, infrastrukture te referenca u ostvarenom broju EU projekata, jedan od ključnih razloga zbog kojih je IRB dobio neke iznimno kompetitivne projekte, istaknuo je Antičić, jest da se IRB obavezao provesti cijelu seriju mjera usmjerenih na jačanje izvrsnosti, a s ciljem da se na IRB-u uspostave onakvi uvjeti kakvi prevladavaju u najboljim zapadnim znanstvenim institucijama.

''Tu se često borimo sa dosta krutom administracijom i nefleksibilnim zakonima o radu te nejasnim zakonima, međutim unutar 'Ruđera' je u posljednjih nekoliko godina stvoren konsenzus i doneseni su brojni pravilnici kojima se formiraju kriteriji izvrsnosti i uvjeti za rad po uzoru na najbolje svjetske znanstvene institucije.'' – istaknuo je  ravnatelj IRB-a.

Tu su između ostalog: novi ustroj IRB-a, novi pravilnik o napredovanja kojim se vrednuju projekti, patenti i suradnja s gospodarstvom, pravilnici o upravljanju prostorom i opremom kao i detaljna i opsežna evaluacija i restrukturiranje laboratorija s ciljem poticanja onih najboljih.

"A takve najbolje, danas smo, na temelju odluke ravnatelja i Znanstvenog vijeća, nagradili za izvrsnost.'' – zaključio je Antičić.

Godišnje nagrade IRB-a dodijeljene su izvrsnim znanstvenicima za najbolje znanstvene radove, a s ciljem poticanja kreativnosti i inovativnosti znanstvenika te, dugoročno, stvaranjem djelotvornog poticajnog znanstvenog sustava koji će stimulirati konkurentnost i počivati na najsposobnijim znanstvenicima.

Institut Ruđer Bošković čestita nagrađenim znanstvenicima!

Popis nagrađenih znanstvenika.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.