Prijeđite na glavni sadržaj

Ruđerovke dobitnice državnih nagrada za znanost

1.10.2019.
Ruđerovke dobitnice državnih nagrada za znanost

dobitnice državnih nagrada dr. sc. Dubravka Švob Štrac i dr. sc. Rozelindra Čož-Rakovac

Na sjednici Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost održanoj 16. rujna 2019. godine donesena je Odluka o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2018. godinu. Među dobitnicima su i dvije znanstvenice IRB-a dr. sc. Rozelindra Čož-Rakovac i dr. sc. Dubravka Švob Štrac.

Dr. sc. Rozelindri Čož-Rakovac dodjeljuje se godišnja nagrada za znanost u području biotehnički znanosti, a dr. sc. Dubravki Švob Štrac godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti.

Kako se navodi u obrazloženju dr. Čož-Rakovac je ugledna znanstvenica IRB-a koja je tijekom svojeg dugogodišnjeg znanstveno-istraživačkog rada dala veliki doprinos razumijevanju onečišćenja voda i organizama koji njoj žive.

Cjelokupnim znanstvenim opusom, a posebice u 2018. godini, postigla je izvrsne rezultate kao voditeljica projekta 'Bioprospecting Jadranskoga mora' te je objavila četiri znanstvena rada u ugledni časopisima Q1 kategorije, uključujući i časopis 'Science of the Total Envoroment' s faktorom utjecaja 4,61.

Objavljenim znanstvenim radovima u 2018. godini dr. Čož-Rakovac ostvarila je iznimno značajne rezultate u svome znanstveno-istraživačkom radu i time bitno unaprijedila razvoj znanstvenog područja kojim se bavi. Vođenjem navedenog projekta, ujedno joj je pripala glavna uloga u osvješćivanju cjelokupne javnosti o važnosti očuvanja kvalitete mora i života morskih organizama koji se koriste za dobrobit čovjeka u različitim granama industrije.

Dr. sc. Dubravka Švob Štrac osim znanstvene i nastavne aktivnosti godinama predano i uspješno radi na popularizaciji i promidžbi znanosti. Od 2004. godine kontinuirano sudjeluje u održavanju Otvorenih dana IRB-a kao vodič, predavač i demonstrator, član organizacijskog odbora te kao predsjednica u 2017. i 2018. godini.

Ujedno sudjeluju i u održavanju raznih popularnih predavanja organiziranih u sklopu Tjedna mozga i Hrvatskoj, Studentske sekcije za neuroznanost Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Skeptika u pubu, Ljetne tvornice znanosti u Samoboru i Festivala znanosti te u medijima i sredstvima javnog priopćavanja koje se bave popularizacijom znanosti.

Docentica Švob Štrac sudjelovala je i prijavama projekata vezanih uz edukaciju i popularizaciju znanosti. U 2018. godini bila je predsjednica Organizacijskog odbora Otvorenih dana IRB-a te organizirala radionicu raspletani mozak, predavala je na 17. tjednu mozga u Hrvatskoj, na Festivalu znanosti u Zagrebu, članica je organizacijskih odbora i predavač skupa 'STEM područje u odgojno-obrazovnom sustavu: DANAS ZA SUTRA', predavala a je na Županijskom stručnom vijeću školskih preventivnih programa za srednje škole U Zagrebu, međunarodnoj konferenciji 'Zdravlje i bioetika u digitaliziranom društvu' u sklopu aktivnosti Hrvatskog društava za biokemiju i molekularnu biologiju.

Institut Ruđer Bošković upućuje čestitke dr. sc. Rozelindri Čoz-Rakovac i dr. sc. Dubravki Švob Štrac na ovom iznimnom uspjehu, uz želje za uspješan rad i u budućnosti.

Državne nagrade za znanost dodjeljuje Republika Hrvatska za iznimno važna dostignuća u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstvenoistraživačkog rada, koja su postigli znanstvenici, istraživači i znanstveni novaci. Zakonom o hrvatskim državnim nagradama za znanost predviđena je dodjela četiriju vrsta državnih nagrada za znanost. To su nagrada za životno djelo, godišnja nagrada za znanost, godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti i godišnja nagrada za znanstvene novake.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.