Prijeđite na glavni sadržaj

Dodijeljene državne nagrade za znanost za 2022. godinu

12.2.2024.
Dodijeljene državne nagrade za znanost za 2022. godinu

Znanstvenicama IRB-a dr. sc. Rozelindri Čož-Rakovac, dr. sc. Jasminki Popović i dr. sc. Marceli Konjevod dodijeljena je Državna nagrada za znanost na svečanoj sjednici Sabora održanoj u petak. Nagrade su dodijelili Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner. Ukupno je uručeno 26 državnih nagrada za znanost za 2022.godinu za ostvarena postignuća, popularizaciju znanosti i proširivanje znanstvenih spoznaja.

Državne nagrade dodijeljene su u svih šest znanstvenih područja: prirodne znanosti, tehničke znanosti, biomedicina i zdravstvo, biotehničke znanosti, društvene znanosti i humanističke znanosti.

Nagrade za životno djelo dobili su profesor emeritus s Prirodno-matematičkog fakulteta u Zagrebu akademik Vladimir Paar za područje prirodnih znanosti, profesor emeritus s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu akademik Mladen Obad Šćitaroci za područje tehničkih znanosti, profesor u mirovini Medicinskog fakulteta u Zagrebu Zdravko Lacković za područje biomedicine i zdravstva te znanstvena savjetnica s Instituta Ruđer Bošković Rozelindra Čož-Rakovac za područje biotehničkih znanosti.

Dodijeljeno je i 14 godišnjih nagrada za znanost, dvije godišnje nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti te pet godišnjih nagrada za znanstvene novake.

Državna nagrada za životno djelo 

Dr. sc. Rozelindra Čož-Rakovac, znanstvena savjetnica u trajnom izboru, dobila je Nagradu za životno djelo u području biotehničkih znanosti.

Njen dugogodišnji rad u akademskoj zajednici donio je značajan doprinos razvoju znanosti te je postala uzor znanstvene izvrsnosti i liderstva u promicanju interdisciplinarnog razmišljanja, posebno kroz Bioprospecting istraživanja, te u povezivanju različitih znanstvenih krugova.

Njezina znanstvena aktivnost prepoznata je na međunarodnoj razini. Indeksiran je 91 njezin rad u znanstvenim bazama WoS i CC (citiranih 1226 puta), te 95 radova u bazi SCOPUS (citiranih 1333 puta). Osim toga, objavila je dva autorska djela i jedno poglavlje u knjizi, zajedno s 90 drugih radova koji su imali visok utjecajni faktor. Njezin H-indeks iznosi 20. Među mnogim priznanjima, ističu se Godišnja državna nagrada za znanost 2018. godine te dvije godišnje nagrade Instituta Ruđer Bošković za znanstvenu izvrsnost.

Rukovodi multi/interdisciplinarnim Znanstvenim centrom izvrsnosti za Bioprospecting mora - BioProCro (2015. - 2025.) i projektom ''Bioprospecting Jadranskog mora''. U sklopu ovog projekta uspješno je povezala različite biotehnološke znanstvene zajednice u Hrvatskoj, uključujući 65 stručnjaka iz Instituta Ruđer Bošković i četiri sveučilišta (Zagreb, Osijek, Rijeka, Split). Također, omogućila je zaposlenje za 22 mlada stručnjaka. Sudjelovala je i vodila ukupno 20 međunarodnih te 40 domaćih projekata.

Godišnja nagrada za znanost u području prirodnih znanosti

Dr. sc. Jasminka Popović, znanstvena savjetnica, nagrađena je Godišnjom nagradom za znanost u području prirodnih znanosti u polju kemije.

Njezin znanstveni rad usmjeren je na istraživanje strukture i mikrostrukture funkcionalnih anorganskih i hibridnih organsko-anorganskih nanomaterijala za pohranu i pretvorbu energije. Posebnu pažnju posvetila je razvoju 2D i kvazi 2D perovskitnih materijala, čija specifična elektronska svojstva omogućuju prilagodbu željenih optičkih karakteristika i povećanu stabilnost.

U 2022. godini, u suradnji s laboratorijima u Hong Kongu i Shenzenu (Kina), dr. sc. Popović je objavila četiri znanstvena rada koji čine cjelinu. Korištenjem komplementarnih i interdisciplinarnih metoda i tehnika, ovi radovi predstavljaju rezultate sustavnog istraživanja veza između specifičnih strukturnih, elektronskih i optičkih svojstava novih niskodimenzionalnih perovskitnih materijala.

Godišnja nagrada za znanstvene novake u području biomedicine i zdravstva

Dr. sc. Marcela Konjevod primila je Godišnju nagradu za znanstvene novake u području biomedicine i zdravstva, specifično u području temeljnih medicinskih znanosti, s naglaskom na neuroznanost, zbog izuzetne znanstvene produktivnosti.

Tijekom 2022. godine, objavila je osam znanstvenih radova u uglednim znanstvenim časopisima. Njezini radovi doprinose otkrivanju potencijalnih genetičkih, biokemijskih i metabolomskih biomarkera u krvi ili plazmi koji se mogu povezati s različitim poremećajima, uključujući posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), Parkinsonovu bolest te razne druge mentalne poremećaje i ovisnosti.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.