Prijeđite na glavni sadržaj

Znanstvenice IRB-a dobitnice su državnih nagrada za znanost za 2022. godinu

16.11.2023.
Znanstvenice IRB-a dobitnice su državnih nagrada za znanost za 2022. godinu

Dr. sc. Rozelindra Čož-Rakovac, dr. sc. Jasminka Popović i dr. sc. Marcela Konjevod.

Odbor za podjelu Državnih nagrada za znanost, na nedavno održanoj sjednici, donio je odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2022. godinu. Među nagrađenima su i tri iznimne znanstvenice s IRB-a, dr. sc. Rozelindra Čož-Rakovac, dr. sc. Jasminka Popović i dr. sc. Marcela Konjevod.

Ove nagrade svjedoče o posvećenosti i izvrsnosti naših znanstvenica, koje svojim radom ne samo da doprinose znanstvenoj zajednici, već i inspiriraju nove generacije znanstvenika, te svojim istraživanjima doprinose boljem razumijevanju i poboljšanju svijeta oko nas.

Državna nagrada za životno djelo 

Dr. sc. Rozelindra Čož-Rakovac, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju, dobitnica je Nagrade za životno djelo u području biotehničkih znanosti.

Dr. Čož-Rakovac svojim je dugogodišnjim radom u akademskoj zajednici dala izniman doprinos razvoju znanosti te postala primjer znanstvene izvrsnosti, liderstva u stvaranju temelja novom načinu interdisciplinarnog razmišljanja (Bioprospecting istraživanja) i okupljanja šire znanstvene zajednice.

Njezina znanstvena aktivnost prepoznata je u svjetskim razmjerima. U znanstvenim bazama WoS i CC indeksiran joj je 91 rad (citirani 1226 puta), a u bazi SCOPUS indeksirano je 95 radova (citiranih 1333 puta). Uz dvije knjige i jedno poglavlje u knjizi objavila je i 90 ostalih radova uz iznadprosječno visok IF, H-indeks joj je 20. Uz niz dobivenih priznanja ističu se Godišnja državna nagrada za znanost 2018. godine, te dvije godišnje nagrade Instituta Ruđer Bošković za znanstvenu izvrsnost u različitim kategorijama.

Voditeljica je multi/interdisciplinarnoga Znanstvenog centra izvrsnosti za Bioprospecting mora - BioProCro (2015. - 2025.) i pripadajućeg projekta ''Bioprospecting Jadranskog mora''. U sklopu tog projekta objedinila je fragmentirane biotehnološke znanstvene zajednice Hrvatske te je u njega uključeno 65 stručnjaka iz Instituta Ruđer Bošković i četiri sveučilišta (Zagreb, Osijek, Rijeka, Split). Povrh toga, na projektu se zaposlilo 22 mladih stručnjaka. Ukupno je vodila i sudjelovala u 20 međunarodnih i 40 domaćih projekata.

Godišnja nagrada za znanost u području prirodnih znanosti

Dr. sc. Jasminka Popović, znanstvena savjetnica, dobitnica je Godišnje nagrade za znanost u području prirodnih znanosti, polje kemija, grana anorganska kemija.

Znanstveni interes dr. sc. Popović fokusiran je na strukturna i mikrostrukturna istraživanja funkcionalnih anorganskih i hibridnih organsko-anorganskih nanomaterijala za pohranu i pretvorbu energije. Posljednjih godina posebnu pažnju posvetila je razvoju 2D i kvazi 2D perovskitnih materijala, čije specifične elektronske strukture omogućuju jednostavno ugađanje ciljanih optičkih svojstava i veću stabilnost.

U 2022. godini dr. sc. Popović objavila je, u suradnji s laboratorijima u Hong-Kongu i Shenzenu (Kina), četiri znanstvena rada koji čine cjelinu. Koristeći komplementarne i interdisciplinarne metode i tehnike, u radovima su predstavljeni rezultati sustavnog istraživanja korelacija između specifičnih strukturnih, elektronskih i optičkih svojstva novih niskodimenzionalnih perovskitnih materijala.

Godišnja nagrada za znanstvene novake u području biomedicine i zdravstva

Dr. sc. Marcela Konjevod dobitnica je Godišnje nagrade za znanstvene novake u području biomedicine i zdravstva, polje temeljne medicinske znanosti, grana neuroznanost, zbog visoke znanstvene produktivnosti.

Tijekom 2022. godine objavila je osam znanstvenih radova u visoko-indeksiranim znanstvenim časopisima. U objavljenim radovima dr. Konjevod  je značajno pridonijela otkrivanju potencijalnih genetičkih, biokemijskih i metabolomskih biomarkera u krvi/plazmi za različite poremećaje, uključujući posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), Parkinsonovu bolest te brojne druge mentalne poremećaje i ovisnosti.

Institut Ruđer Bošković čestita našim znanstvenicama i svim nagrađenima!

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.