Prijeđite na glavni sadržaj

Sedam investicija koje će promijeniti Hrvatsku

Kapitalni strukturni projekt IRB-a stvara potencijal da se Hrvatska pozicionira kao ozbiljan igrač na međunarodnoj znanstvenoj sceni piše Večernji list
19.4.2021.
Sedam investicija koje će promijeniti Hrvatsku

Biomedicinska platforma, projekt Onda arhitekture.

Ključne investicije vrijedne šezdeset milijardi kuna jamac su napretka Hrvatske u idućih šest godina kako piše Večernji list. Uz projekt revitalizacije središta Zagreba, izgradnje kampusa Rimac automobila, investicije u 5G mrežu, izgradnju pruga i cesta, te ulaganja u obnovljive izvore energije, autori su, na listi ovih kapitalnih investicija istaknuli i kapitalni projekt Instituta Ruđer Bošković (IRB) 'Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu' (O-ZIP).

U članku se navodi kako će zahvaljujući ovim investicijama u idućih šest do sedam godina Hrvatska, između ostalog, imati priliku stvoriti znanstvene projekte koji će za sobom povući i druge investicije te donijeti duh modernih istraživačko-tehnoloških projekata za dugoročan i održiv razvoj svoga gospodarstva.

A upravo je takva sinergija znanosti i gospodarstva jedan od ključnih ciljeva projekta O ZIP.

U članku tako autori podsjećaju da je projekt O-ZIP najveće ulaganje u znanstvenu infrastrukturu u posljednja tri desetljeća na tlu Hrvatske. Sredstva, koja su osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u sklopu Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.' bit će iskorištena za obnovu postojećih te izgradnju pet novih objekata i to za platformu za informacijsko-komunikacijske znanosti i tehnologiju, platformu za biološka i medicinska istraživanja, platformu za istraživanje mora i okoliša, platformu za istraživanje naprednih tehnologija i materijala, te kongresni centar.

Obnova infrastrukture Instituta, nakon čak sedam desetljeća, uključuje i nabavu sofisticirane opreme koja će biti na raspolaganju široj znanstvenoj zajednici i IRB-ovim partnerima u gospodarstvu.

''Sjećam se kad su nam rekli da nije moguće izvesti tako kompliciran projekt. Pokazali smo da je u zajedničkom partnerstvu ipak sve moguće,'' istaknuo je dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a, u studenom prošle godine povodom potpisivanja Ugovora za projekt O-ZIP.

Ugovor je potpisan između IRB-a, Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) kao posredničkog tijela prve razine te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) kao posredničkog tijela druge razine.

''Projekt O-ZIP teče prema izvedbenom planu. U tijeku je priprema složene natječajne dokumentacije za pokretanje postupka nabave za građevinske radove, dok je postupak nabave već pokrenut za dio znanstvene instrumentacije te su nakon provedbe natječaja sklopljeni ugovori za pojedinu znanstvenu opremu i instrumente,'' istaknula je pomoćnica ravnatelja dr. sc. Ivanka Jerić, koordinatorica projekta O-ZIP.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.