Prijeđite na glavni sadržaj

Svjetski dan Alzheimerove bolesti

21.9.2017.
Svjetski dan Alzheimerove bolesti

Na Svjetski dan Alzheimerove bolesti, 21. rujna 2017., Institut Ruđer Bošković s ponosom predstavlja svoja tri laboratorija koji se bave istraživanjem Alzheimerove bolesti i drugih neuroloških oboljenja. Na taj način IRB aktivno sudjeluje u borbi protiv ove najčešće i još uvijek neizlječive neurodegenerativne bolesti.

Veći dio istraživanja Laboratorija za neurokemiju i molekularnu neurobiologiju fokusiran je na funkciju i regulaciju središnjeg i perifernog serotoninskog sustava, a područje znanstvenog interesa kreće se od regulacije gena, preko stanične i međustanične signalizacije do ponašanja životinje. Drugi smjer istraživanja obuhvaća patofiziologiju cerebrospinalnog likvora na eksperimentalnoj i kliničkoj razini.

Laboratorij za molekularnu neuropsihijatriju istražuje ulogu neuroendokrinih i neurotransmitorskih sustava i njihovih pripadajućih gena u etiologiji i liječenju neuropsihijatrijskih i stresom izazvanih poremećaja. U laboratoriju se intenzivno istražuje uloga serotoninskog, kateholaminskog, neuroimunološkog, neurotrofinskog i neuroendokrinog sustava u psihijatrijskim (depresija, shizofrenija, posttraumatski stresni poremećaj, alkoholizam, poremećaj pažnje s hiperaktivnošću u djece, poremećaji ponašanja i hranjenja, suicidalno i agresivno ponašanje) i neurološkim (Alzheimerova bolest, epilepsija) poremećajima.

Laboratorij za istraživanje neurodegenerativnih bolesti trenutno se bavi proučavanjem BACE1 (beta-sekretaze), ključnog enzima u patogenezi Alzheimerove bolesti (AB) koji trenutno predstavlja novu ciljnu molekulu za razvoj terapije protiv AB. Enzim BACE1 katalizira prvi korak u nastanku peptida amiloid-beta koji se nakupljaju u mozgu oboljelih.

Laboratorij je nedavno otkrio povećanu aktivnost enzima BACE1 u rijetkoj nasljednoj neurodegenerativnoj bolesti Niemann-Pick tip C (NPC) koja pokazuje niz sličnosti s Alzheimerovom bolesti. Stoga pretpostavljamo da bi inhibicija enzima BACE1 mogla predstavljati novi oblik liječenja/usporavanja progresije bolesti NPC kao i Alzheimerove bolesti. Ulogu enzima BACE1 kao i terapiju baziranu na inhibiciji ovog enzima ćemo dalje ispitati u projektu neuroNiPiC financiranom od strane Hrvatske zaklade za znanost.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.