Prijeđite na glavni sadržaj

Projekt MAGIC

Teleskopi MAGIC (dio Europskog sjevernog opservatorija) smješteni su na nadmorskoj visini 2200 m, blizu vrha Roque de los Muchachos na kanarskom otoku La Palma, u Španjolskoj.

Projekt MAGIC

Sastanak MAGIC kolaboracije u Splitu (2010).

Sustav dvaju teleskopa MAGIC, svaki promjera 17 m, trenutno je najveći instrument na svijetu za detekciju i mjerenje energije gama-zraka iz kozmičkih izvora u energijskom rasponu od 25 GeV do 50 TeV.

Tek prije dvadesetak godina započela su sustavna opažanja svemira u najenergetskijem dijelu spektra elektromagnetskog zračenja, u području gama-zraka. Detekcija svemirskog gama-zračenja daje nam uvid u najsilovitije procese u svemiru, koje je nemoguće studirati u laboratorijskim uvjetima.

Gama-zrake se fundamentalno razlikuju od ostalog dijela spektra elektromagnetskog zračenja, energija gama-zraka je stotine milijardi puta veća od energije vidljive svjetlosti a i sam proces nastanka gama-zraka je sasvim različit od procesa u kojima nastaje elektromagnetsko zračenje nižih energija.

Neutralne gama-zrake upadaju u Zemljinu atmosferu te u njoj stvaraju pljuskove sekundarnih čestica (uglavnom elektrona i pozitrona) koje prolaskom kroz zrak emitiraju plavičastu Čerenkovljevu svjetlost. MAGIC detektira gama-zrake i mjeri njihovu energiju sakupljajući i analizirajući tu Čerenkovljevu svjetlost.

MAGIC je u velikoj mjeri izgrađen zajedničkim naporima europske kolaboracije koja uključuje oko 160 znanstvenika iz Njemačke, Španjolske, Italije, Švicarske, Poljske, Finske, Bugarske, Hrvatske i Japana.

MAGIC djeluje od 2004. godine, a otkrio je najudaljenije izvore visokoenergijskih gama-zraka. Također, otkrio je pulsnu emisiju gama-zračenja iz Rakovog pulsara na energijama većim od 25 GeV.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.