Prijeđite na glavni sadržaj

Stožerni projekt IRB-a na indikativnoj listi infrastrukturnih projekata MZOS-a

19.12.2012.
Stožerni projekt IRB-a na indikativnoj listi infrastrukturnih projekata MZOS-a

Stožerni projekt IRB-a Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu (O-ZIP), vrijedan 50 milijuna eura, uvršten je na indikativnu listu infrastrukturnih projekata Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta (MZOS) za Europski fond za regionalni razvoj 2014. - 2020. Cilj O-ZIP-a je poboljšanje dijelova IRB-a s najvećim komercijalnim potencijalom i dokazanom izvrsnošću u pribavljanju europskih i primijenjenih projekata.

U sklopu otvorenog Javnog poziva za dostavu projektnih prijedloga za pripremu zalihe infrastrukturnih projekta za Europski fond za regionalni razvoj 2014.-2020., MZOS je završio s ocjenjivanjem projektnih prijava pristiglih na rok 30. lipnja 2012. te su na indikativnu listu projekata uvrštena čak tri projekta na kojima sudjeluje Institut Ruđer Bošković: stožerni projekt IRB-a Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu (O-ZIP), projekt uspostave Hrvatskog centra za napredne materijale i nanotehnologiju (C2AMN) koji IRB radi u partnerskoj suradnji s Institutom za fiziku (IFS) i Sveučilištem u Zagrebu (UNIZG), kao i Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak HR-ZOO koji vodi SRCE.

Institut Ruđer Bošković posjeduje kapitalnu opremu vrijednu više od 100 milijuna kuna. Međutim, kao što je to česta praksa u Hrvatskoj, veliki dio te vrhunske opreme nažalost nije bio dostupan na transparentan i jednostavan način široj znanstvenoj i akademskoj zajednici te industriji. Upravo jedan od primarnih ciljeva O-ZIP-a je i stvaranje preduvjeta za otvorenost kako postojeće, tako i buduće kapitalne opreme IRB-a.

Ovaj projekt će uvelike odrediti strategiju IRB-a za slijedećih 20-tak i više godina stoga je ovo šansa koju Institut ne smije propustiti. Ovo su vrlo dobre vijesti za 'Ruđer' i daju nam dodatnu motivaciju za rad.

dr. Ivanka Jerić

Ovakva kapitalna ulaganja u infrastrukturu i opremu unaprijedit će kvalitetu i dostupnost istraživanja, opreme i ekspertiza na IRB-u široj hrvatskoj akademskoj zajednici i gospodarskim subjektima, te doprinijeti kvalitetnoj integraciji IRB-a u Europski istraživački prostor (ERA) kao vrhunski znanstvenoistraživački centar.

Fokus projekta je isključivo na prioritetima EU, kao što su pametan razvoj (povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj na 3% BDP-a), održiv razvoj (promoviranje energetski učinkovitijeg, 'zelenijeg' i konkurentnijeg gospodarstva) i uključujući razvoj (povećanje razine zaposlenosti, smanjenje siromaštva), a cilj je projekta da se uz minimalne investicije postigne maksimalni dugoročni učinak za hrvatsko gospodarstvo.

„Projekt je pažljivo strukturiran tako da postojeći IRB-ov kadar bude dostatan i da IRB uglavnom sam može pokriti troškove održavanja. Većina IRB-a se aktivirala u detaljnoj razradi O-ZIP-a, te se analiziraju individualni dijelovi prijedloga i za njih se već pišu konačni elaborati. Tu moram posebno pohvaliti fantastični posao koji radi Povjerenstvo za strukturne fondove IRB-a. Dakako, ovo nije ni približno gotova priča. Naime, slijedi nam priprema konačne dokumentacije, studije izvedivosti, analize koristi i troškova, a sve to iziskuje dodatne financije i vrijeme.

Međutim, O-ZIP je fundamentalno postavljen na iznimno zdravim nogama, te vjerujem da ćemo i buduće prepreke savladati te iskoristiti izvanrednu priliku koja nam se pruža kroz ovakav projekt.“ - naglasio je ravnatelj IRB-a dr. sc. Tome Antičić.

Oba projekta, O-ZIP i C2AMN, bit će strukturirana tako da budu komplementarni. Povjerenstvo za strukturne fondove IRB-a, koje vodi dr. Ivanka Jerić, u suradnji sa UNIZG-om i IFS-om radit će na tome da se isti principi O-ZIPa - dakle, samoodrživost, otvorenost, kadrovska dostatnost i promoviranje samo onih grupa koje već imaju dokazanu izvrsnost – budu implementirani i za C2AMN.

„Ovaj projekt će uvelike odrediti strategiju IRB-a za slijedećih 20-tak i više godina stoga je ovo šansa koju Institut ne smije propustiti. Ovo su vrlo dobre vijesti za 'Ruđer' i daju nam dodatnu motivaciju za rad. Zahvaljujem svim kolegama koji su svojim prijedlozima doprinijeli prijedlogu projekta O-ZIP, a posebno članovima Povjerenstva za strukturne fondove na velikom angažmanu i brojnim konstruktivnim raspravama. Međutim, ne smijemo zaboraviti da je projekt samo na indikativnoj listi, daleko smo od cilja i pravi posao nam tek slijedi!“ istaknula je predsjednica Povjerenstva, dr. sc. Ivanka Jerić.

Institut Ruđer Bošković po veličini, znanstvenoj produktivnosti, međunarodnoj prepoznatljivosti istraživanja te kvaliteti znanstvenog kadra predstavlja stožernu znanstvenu ustanovu u Republici Hrvatskoj u području prirodnih i biomedicinskih znanosti te istraživanju mora i okoliša. Takav multidisciplinarni istraživački kapacitet IRB-a, postojeća infrastruktura i ljudski potencijal od čak 550 znanstvenika i istraživača tvore dodanu vrijednost Instituta te ga pozicioniraju kao ključnog industrijskog i gospodarskog partnera Republike Hrvatske.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.