Prijeđite na glavni sadržaj

Svjetski fuzijski stručnjaci okupljaju se u Zagrebu na sastanku Upravnog odbora projekta DONES

Program DONES je ključan za gradnju budućih fuzijskih elektrana, te potvrđuje zajedničku predanost Hrvatske, Španjolske i međunarodne zajednice u postizanju napretka u fuzijskim tehnologijama i materijalima.
11.3.2024.
Svjetski fuzijski stručnjaci okupljaju se u Zagrebu na sastanku Upravnog odbora projekta DONES

IFMIF - DONES postrojenje, izvor: ifmif-dones.es

Na sastanku Upravnog odbora Programa DONES (DONES Steering Committee), koji će se održati u četvrtak 14. ožujka 2024. u prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu od 9:00 do 13:00 sati, okupiti će se predstavnici Hrvatske, Španjolske, Njemačke, Italije, Slovenije, Mađarske, Euratoma, EUROfusiona, EU agencije Fuzija za Energiju, Belgije, Češke, Finske, Francuske, Latvije, Litve, Rumunjske i Ukrajine, te Japana. 

Na dnevnom redu su teme raspodjele nacionalnih donacija opreme za gradnju postrojenja IFMIF-DONES u Granadi, status pregovora o pridruživanju Japana Programu DONES, te zahtjev konzorcija EUROfusion za članstvo u DONES Programu. Pregovori o članstvu su u tijeku  i sa više članica EU-a te s Japanom. 

Zanimljiv je podatak da DONES, isto kao i  međunarodni termonuklearni eksperimentalni reaktor (ITER), ima vlastitu valutu DUA (DONES Unit of Accounting) u kojoj se računaju nacionalni doprinosi, kako za gradnju postrojenja IFMIF-DONES u Granadi i financiranje njegovog rada nakon dovršenja, tako i za gradnju i rad nacionalnih uređaja za potporu DONES-u. 

''Na sastanku će biti predstavljen prijedlog sporazuma o suradnji Programa DONES s EU agencijom Fuzija za Energiju, odnosno buduća uloga Euratoma u financiranju gradnje i rada postrojenja IFMIF-DONES. Očekuje se da EU agencija Fuzija za Energiju predstavi svojeg kandidata za direktora DONES Programa, te da se na ovom sastanku urede budući odnosi DONES Programa i španjolskog Konzorcija IFMIF-DONES España'', objašnjava dr. sc. Tonči Tadić, voditelj hrvatskih fuzijskih aktivnosti te koordinator projektnog tima DONES.HR.

Zanimljiv dio sastanka je i pismo Koordinacije korisnika postrojenja IFMIF-DONES upućeno članovima Upravnog odbora DONES. Naime, projekt gradnje postrojenja IFMIF-DONES je projekt ESFRI-a (ESFRI je Europski strateški forum za znanstvenu infrastrukturu), koji je na ESFRI Roadmap uvršten još 2018. na inicijativu Hrvatske i Španjolske. Stoga je Program DONES dužan organizirati sustav potpore za korisnike potrojenja IFMIF-DONES, te odgovarajuću europsku mrežu korisnika ovog postrojenja. Pri tome treba imati u vidu da se budući eksperimenti na potrojenja IFMIF-DONES ne odnose samo na fuzijske materijale, nego i na primjenu intenzivnog neutronskog zračenja na istraživanja u bio-medicini, astro-fizici i nuklearnoj fizici, te industrijskoj neutronskoj tomografiji. Od jednake je važnosti i korištenje izuzetno jakog snopa ubrzanih iona deuterija u istraživanjima novih materijala.

Da podsjetimo, cilj Programa DONES, u kojem vodeću ulogu imaju Španjolska i Hrvatska, je odrediti koji su materijali dovoljno izdržljivi na ekstremne uvjete zračenja i visoke temperature da bi mogli biti korišteni za gradnju reaktora buduće europske fuzijske elektrane DEMO. 

''U Programu DONES ključno je postrojenje IFMIF-DONES u Granadi u kojem se u uvjetima intenzivnog neutronskog zračenja testiraju budući materijali za elektranu DEMO. Nezamisliva je gradnja fuzijske elektrane bez Programa DONES, odnosno svaka zemlja u svijetu koja želi graditi svoju fuzijsku elektranu treba ili postati članica Programa DONES ili kod sebe razviti postrojenje slično IFMIF-DONES-u. U tom smislu postrojenje IFMIF-DONES u Granadi i mreža nacionalnih Uređaja za potporu DONES-u zajednički čine Program DONES'', naglašava dr. Tadić 

Gradnja postrojenja IFMIF-DONES započela je u ožujku 2023. Očekuje se dolazak nacionalnih doprinosa u vidu komponenti postrojenja do kraja 2029. te završno testiranje postrojenja IFMIF-DONES u svibnju 2035. Cilj je u seriji ozračavanja skupina fuzijskih materijala dobiti potreben informacije kako bi gradnja fuzijske elektrane DEMO mogla nesmetano teći, odnosno kako bi elektrana DEMO mogla biti na mreži oko 2050. godine.

Ukupna cijena gradnje postrojenja IFMIF-DONES procjenjena je 2021. na 707 milijuna eura, od čega je hrvatski doprinos 5%, a španjolski 50%.  

''Hrvatski doprinos čine komponente postrojenja IFMIF-DONES financirane iz europskih fondova, proizvedene i dizajnirane u Hrvatskoj, odnosno posebni kranovi i robotski sustavi za remote postrojenja, završni dijelovi akceleratora iona deuterija, te sekundarni i tercijarni krug za hlađenje slapa rastaljenog litija. Uz to planira se uspostava niza Uređaja za potporu DONES-u u novom Akceleratorskom centru IRB-a koji je u gradnji“ ističe dr. Tadić.

Postrojenje IFMIF-DONES u Granadi se sastoji od akceleratora iona deuterija i slapa rastaljenog metala litija. Udarom snopa ubrzanih iona deuterija energije 40 MeV i struje 250 mA u slap litija proizvodi se intenzivno neutronsko zračenje kojim se ozračava 850 uzoraka fuzijskih materijala smještenih u 40 posuda od kojih svaka ima zasebne grijačima i hlađenje helijem. Akcelerator postrojenja IFMIF-DONES je prvi akcelerator velike snage u povijesti, snage snopa 5 MW, odnosno 10.000 puta veće snage od LHC-a u CERN-u. 

Ubrzavanje i kontrola ovog snopa iona velike snage, te održavanje slapa rastaljenog litija, kao i usklađeni rad daljinski upravljanih sustava za remont postrojenja IFMIF-DONES, te niza posebnih senzora za ekstremne uvjete čine čitav niz znanstveno-tehnoloških izazova. 

Uređaji za potporu DONES-u služe za pred-selekciju fuzijskih materijala, za kalibraciju sustava i senzora na postrojenju IFMIF-DONES, za obuku kadrova, te za pripremu uzoraka fuzijskih materijala za ozračavanje u postrojenju IFMIF-DONES, odnosno za analizu ozračenih uzoraka.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.