Prijeđite na glavni sadržaj

Važnost mikroorganizama u prilagodbi klimatskim promjenama

Hrvatska je jedna od tri zemlje EU-a s najvećim udjelom šteta od ekstremnih klimatskih događaja u odnosu na BDP, navodi se u nedavnom izvještaju Europske agencije za okoliš, dok će u RH poljoprivredni sektor pretrpjeti najveće štete od posljedica klimatskih promjena.
23.11.2020.
Važnost mikroorganizama u prilagodbi klimatskim promjenama

Projekt PERSPIRE okuplja multidisciplinarni tim znanstvenika Instituta Ruđer Bošković (IRB) te kolega s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta J.J. Strossmayer iz Osijeka koji će sljedeće tri godine na biljci modelu iz porodice kupusnjača proučavati utjecaj ekstremnih klimatskih događaja na interakciju između mikroorganizama. Rezultati ovog istraživanja doprinijet će izradi nužnih mjera za održiv razvoj hrvatske poljoprivrede u područjima pogođenim klimatskim promjenama.

Projekt PERSPIRE, punog naziva Potencijal rizosfernog mikrobioma u prilagodbi poljoprivrede klimatskim promjenama, financira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., a  unutar poziva 'Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskih promjena'.

Cilj ovog programa je potaknuti istraživanja koja nude inovativna rješenja kojima bi se RH na vrijeme pripremila za izazove koje nose klimatske promjene, a s ciljem smanjenja ranjivosti i povećanja otpornosti RH na klimatske promjene.

Naime, zbog svog potencijalno negativnog utjecaja na sve aspekte okoliša, društva i gospodarstva, klimatske promjene se danas smatraju globalnom prijetnjom 21. stoljeću. Neminovno je tako da će klimatske promjene nepovratno narušiti biološku raznolikost i funkcioniranje prirodnih ekosustava.

''Unatoč činjenici da su mikroorganizmi ključni nositelji zdravlja naše planete, kao i regulatori klimatskih promjena, oni se vrlo rijetko spominju u kontekstu klimatskih promjena. Stoga se nameće pitanje kako će klimatske promjene utjecati na mikrobne zajednice te posljedično na funkcioniranje ekosustava mijenjajući interakcije koje su danas uspostavljene između mikroorganizama i viših trofičkih razina, time utječući na povećanje ranjivosti ovih sustava'', objašnjava dr. sc. Ines Sviličić Petrić, iz Laboratorija za okolišnu mikrobiologiju i biotehnologiju IRB-a.

Projekt PERSPIRE ima za cilj proučiti posljedice najavljenih, ali i već vidljivo prisutnih, ekstremnih klimatskih događaja kao posljedice klimatskih promjena na interakciju između mikroorganizama u tlu koji nastanjuju područje korijena (rizosferu) i same biljke.

Rizosfera, uska zona uz sam korijen biljke, predstavlja područje intenzivne biološke i kemijske aktivnosti u kojoj mikroorganizmi i biljka međusobno komuniciraju i surađuju. Upravo je zdrava interakcija između rizosfernih mikroorganizama i biljaka odgovorna za uspješan rast i razvoj biljke, kao i plodnost i produktivnost tla te time čini osnovu uspješnosti poljoprivrede.

''Proučavanje odgovora mikrobnih zajednica na ekstremne vremenske uvjete nužno je, ako želimo razumjeti kompleksnost utjecaja klimatskih promjena na ranjivi sektor poljoprivrede. Naime, prema izvještaju Europske agencije za okoliš (EEA), navedenom u 'Sedmom nacionalnom izvješću Republike Hrvatske prema Okvirnoj konvenciji UN-a o promjeni klime', upravo Hrvatska predstavlja jednu od tri europske zemlje s najvećim udjelom šteta od ekstremnih klimatskih događaja u odnosu na bruto nacionalni proizvod, dok se poljoprivredni sektor ističe kao onaj koji će u RH pretrpjeti najveće štete od posljedica klimatskih promjena. Istraživanja ovoga tipa stoga su neophodna kako bi se predložile mjere koje bi osigurale održivu poljoprivredu u budućnosti u područjima pogođenim klimatskim promjenama'', ističe dr. sc. Sviličić Petrić.

Projekt, koji objedinjuje interdisciplinarna, a opet usko povezana znanstvena područja mikrobiologije, molekularne biologije, agronomije, biljne fiziologije i kemije, temeljit će se na eksperimentalnom dizajnu koji će omogućiti simuliranje onih uvjeta u okolišu s kojima će se poljoprivreda suočiti u budućnosti, a provest će se u kontroliranim laboratorijskim uvjetima na odabranoj modelnoj biljci iz porodice kupusnjača.

Krajnji cilj projekta je prijenos stečenih znanja i tehničkih dostignuća na poljoprivrednike kao konačne korisnike ponuđenih mjera za borbu protiv klimatskih promjena.

Projekt PRESPIRE na IRB-u okuplja znanstvenike iz Laboratorija za okolišnu mikrobiologiju i biotehnologiju, Laboratorija za biomimetičku kemiju, Laboratorija za biološku raznolikost te Laboratorija za kemijsku biologiju.

NAPOMENA: Sadržaj ove vijesti isključiva je odgovornost Instituta Ruđer Bošković i ne odražava gledišta Europske unije.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.