Prijeđite na glavni sadržaj

Laboratorij za akvakulturu i patologiju akvatičkih organizama

Laboratorij je osnovan 1980. g., a aktivnost je usmjerena na znanstveno-istraživački rad na polju akvakulture i bolesti akvatičkih organizama.

Glavne aktivnosti laboratorija:

Znanstveno–istraživački interesi laboratorija usmjereni na dva glavna cilja, a oni su: razvoj akvakulture i istraživanje patologije vodenih organizama kao pokazatelj stanja okoliša. 

Laboratorij ima 30 godišnju tradiciju u istraživanima u polju akvakulture i patologije akvatičkih organizama te stalno proširuje svoje područje interesa.

u akvakulturi:

-          razvoj i primjena suvremenih metoda u uzgoju i gospodarenju
-          osnovni fizikalno-kemijski parametri vode
-          mikrobiologija vode
-          biološka kvaliteta vode,
-          citogenetika i molekularna filogenija ribe
-          prehrana ribe
-          kakvoća i nutritivne vrijednosti finalnih produkata (akvatičkih organizama)

u patologiji vodenih organizama:

-          patologija riba, rakova i školjkaša i ostalih akvatičkih organizama
-          bakteriologija
-          virologija
-          parazitologija
-          histologija

Naš moto

Zdrava hrana iz zdravog okoliša

Od 1980 laboratorij objavio više od 300 publikacija, a brojna suradnja sa privredom rezultirala je sa 7 novih tehnologija i 2 patenta. Pod stručnim vodstvom u laboratoriju izrađeno mnoštvo diplomskih i magistarskih radova te doktorskih disertacija.

Laboratorij ima certifikat za ulov ribe na otvorenima vodama i daje ocjene stanja riblje populacije potrebnih kod monitoringa. Osim toga je referentni laboratorij specijaliziran za mikrobiološku analizu vode te ima dozvolu od Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja za ustanove koje obavljaju poslove u području slatkovodnog ribarstva što uključuje izradu gospodarskih osnova i studija utjecaja na okoliš.

Ukupni rezultat našeg programa istraživanja je bolje razumijevanje međuodnosa uzgojnog i prirodnog akvatorija, povećanje tehnoloških kapaciteta u proizvodnji zdrave hrane uz zaštitu i očuvanje okoliša.