Prijeđite na glavni sadržaj

Laboratorij za akvakulturu i patologiju akvatičkih organizama

Laboratorij je osnovan 1980. g., a aktivnost je usmjerena na znanstveno-istraživački rad na polju akvakulture i bolesti akvatičkih organizama.

Novosti:

Osvojeno 1. mjesto za usmeno izlaganje u kategoriji doktorand na 1. Skup mladih znanstvenika ZIMO-a

Glavne aktivnosti laboratorija:

Znanstveno–istraživački interesi laboratorija usmjereni na dva glavna cilja, a oni su: razvoj akvakulture i istraživanje patologije vodenih organizama kao pokazatelj stanja okoliša. 

Laboratorij ima 30 godišnju tradiciju u istraživanima u polju akvakulture i patologije akvatičkih organizama te stalno proširuje svoje područje interesa.

u akvakulturi:

-          razvoj i primjena suvremenih metoda u uzgoju i gospodarenju
-          osnovni fizikalno-kemijski parametri vode
-          mikrobiologija vode
-          biološka kvaliteta vode,
-          citogenetika i molekularna filogenija ribe
-          prehrana ribe
-          kakvoća i nutritivne vrijednosti finalnih produkata (akvatičkih organizama)

u patologiji vodenih organizama:

-          patologija riba, rakova i školjkaša i ostalih akvatičkih organizama
-          bakteriologija
-          virologija
-          parazitologija
-          histologija

Naš moto

Zdrava hrana iz zdravog okoliša

Od 1980 laboratorij objavio više od 300 publikacija, a brojna suradnja sa privredom rezultirala je sa 7 novih tehnologija i 2 patenta. Pod stručnim vodstvom u laboratoriju izrađeno mnoštvo diplomskih i magistarskih radova te doktorskih disertacija.

Laboratorij ima certifikat za ulov ribe na otvorenima vodama i daje ocjene stanja riblje populacije potrebnih kod monitoringa. Osim toga je referentni laboratorij specijaliziran za mikrobiološku analizu vode te ima dozvolu od Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja za ustanove koje obavljaju poslove u području slatkovodnog ribarstva što uključuje izradu gospodarskih osnova i studija utjecaja na okoliš.

Ukupni rezultat našeg programa istraživanja je bolje razumijevanje međuodnosa uzgojnog i prirodnog akvatorija, povećanje tehnoloških kapaciteta u proizvodnji zdrave hrane uz zaštitu i očuvanje okoliša.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.