Prijeđite na glavni sadržaj

Vrijedna donacija dm-a Laboratoriju za nasljedni rak

Sredstva iz donacije iskoristit će se za nastavak istraživanja novih biomarkera i terapijskih postupaka liječenja raka prostate, ali i ostalih tumora
20.12.2017.
Vrijedna donacija dm-a Laboratoriju za nasljedni rak

Laboratoriju za nasljedni rak Zavoda za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković tvrtka dm danas je uručila vrijednu donaciju u iznosu od 50.000 kuna za istraživanje novih načina liječenja i dijagnosticiranja raka prostate.

U ime dm-a donaciju je uručila članica Uprave Gordana Picek, dok su je u ime Instituta primili dr. sc. Neven Soić, pomoćnik v. d. ravnatelja za znanost te dr. sc. Sonja Levanat, voditeljica Laboratorija za nasljedni rak kojem je donacija i namijenjena.

Donacija je realizirana u sklopu dm-ove kampanje „Živi muški“ kojom se tijekom studenog, mjeseca borbe protiv raka prostate, željelo podići javnu svijest i dodatno osvijestiti muškarce o postojanju muških bolesti te ih potaknuti na redovitu samokontrolu i pravovremeni liječnički pregled. Osim predstavnika dm-a, svečanom uručenju na Institutu prisustvovali su i zaštitna lica kampanje, poznati glumac Filip Juričić te komičar Ivan Šarić.

„U ime Instituta Ruđer Bošković zahvaljujem se tvrtki dm na ovoj značajnoj donaciji, a prije svega, htio bih se zahvaliti i građanima koji su sudjelovali u humanitarnoj akciji i na svojim društvenim mrežama podržali napore dm-a u ovom plemenitom cilju. U skladu s ugledom jedne od vodećih tvrtki u Hrvatskoj koja mnogo ulaže u cjelokupnu društvenu zajednicu, drago mi je da je dm ponovno prepoznao IRB kao stožernu instituciju na kojoj se provode istraživanja malignih bolesti u našoj zemlji. Iznimno sam ponosan na rad naših znanstvenika koji bilježe velike uspjehe u ovom području te sam siguran da će i ova donacija omogućiti još uspješniju borbu protiv raka, a samim time i spašavanje većeg broja ljudskih života“, izjavio je dr. sc. Neven Soić, pomoćnik ravnatelja za znanost Instituta Ruđer Bošković.

Naša istraživanja vezana su za signalne puteve i mehanizme koji omogućavaju preživljavanje tumorskih stanica i njihovo metastaziranje te nas zanima kako bi se modificiranjem nekih od tih aktivnosti mogao zaustaviti rast tumora.

U sklopu posjeta IRB-u, predstavnici dm-a obišli su i Laboratorij za nasljedni rak Zavoda za molekularnu medicinu koji se bavi istraživanjima tumora koja pomažu u razumijevanju mehanizama njegovog rasta i metastaziranja, a nova saznanja značajna su i za razvoj novih terapija, odnosno stvaranja novih terapeutskih režima.

„Naša istraživanja vezana su za signalne puteve i mehanizme koji omogućavaju preživljavanje tumorskih stanica i njihovo metastaziranje te nas zanima kako bi se modificiranjem nekih od tih aktivnosti mogao zaustaviti rast tumora. Sve vrste tumora kojima se bavimo, pa tako i tumor prostate koji je posebno bio u centru pažnje tijekom ove humanitarne akcije, imaju svoje posebnosti te za istraživanja koristimo stanične modele. U svrhu otkrivanja novih biomarkera i terapijskih postupaka liječenja raka prostate koristimo i kliničke uzorke, kao i parametre koje koreliramo s rezultatima dobivenim u laboratoriju, a sredstva iz donacije bit će utrošena upravo za nastavak tih istraživanja“, izjavila je voditeljica Laboratorija za nasljedni rak dr. sc. Sonja Levanat.

Donaciju su podržali i fanovi dm-a na Facebooku i Instagramu s više od 29.000 komentara i postova s humanitarnim hashtagom #zivimuski u sklopu kampanje posvećene muškom zdravlju.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.