Prijeđite na glavni sadržaj

Znanstvenice IRB-a među laureatima Nagrade Društva sveučilišnih nastavnika

28.3.2014.
Znanstvenice IRB-a među laureatima Nagrade Društva sveučilišnih nastavnika

Znanstvenice IRB-a Matea Nikolac Perković iz Laboratorija za molekularnu neuropsihijatriju (ZMM) i dr. sc. Tina Paradžik iz Laboratorija za molekularnu genetiku (ZMB) među dobitnicima su ovogodišnje Nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika.

Matea Nikolac Perković zaposlena je na IRB-u od 2009. godine, a u svojim dosadašnjim istraživanjima dala je značajan doprinos u potrazi za novim lako dostupnim biokemijskim i genetičkim markerima koji se mogu koristiti kao pokazatelji određenih simptoma ili ponašanja u svrhu prevencije i uspješnijeg liječenja neuropsihijatrijskih bolesti. Glavni interes trenutačnog znanstvenog rada, a ujedno i tema doktorskog rada pod mentorstvom dr. sc. Nele Pivac, je uloga moždanog neurotrofnog čimbenika (BDNF) u demenciji.

"Ova nagrada za mene predstavlja čast te priznanje za dosadašnji, ali i poticaj za daljni znanstveni rad, što mi je vrlo važno kao mladoj znanstvenici koja je tek na početku svoje karijere. Smatram da je ova nagrada priznanje i poticaj, ne samo meni, već i svim kolegama iz laboratorija, što je posebice važno s obzirom na trenutačni položaj znanosti u našem društvu." - objasnila je dr. Nikolac Perković.

Tina Paradžik znanstveni je novak na IRB-u od 2007. godine na projektu "Temeljna molekularno-biološka istraživanja streptomiceta" pod mentorstvom dr. sc. Dušice Vujaklije. Bavi se temeljnim istraživanjima staničnih procesa metabolizma DNA kod bakterija. Rezultati ovih istraživanja opisani su u doktorskoj disertaciji (2013), a dio je i objavljen u znanstvenom radu u časopisu Nucleic Acid Research (IF 8.278) pod naslovom „Structure-function relationship of two paralogous SSB proteins from Streptomyces coelicolor: implication of SsbB in chromosome segregation“ za koji je dr. Paradžik i dodijeljena Nagrada.

„Izuzetna mi je čast primiti Nagradu Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika, osobito zato što je prepoznat moj višegodišnji trud u istraživanju staničnih procesa metabolizma DNA kod bakterija. Ovo je za mene velik poticaj za nastavak istraživanja u istom smjeru.“ – izjavila je dr. Paradžik.

Nagrada Društva sveučilišnih nastavnika osnovana s ciljem poticanja znanstveno-istraživačke i umjetničke djelatnosti mladih znanstvenika i umjetnika. Dodjeljuje se već 18 godina, a ove godine prijavio se čak 61 kandidat. Osim „Ruđerovki“ Matee Nikolac Perković i Tine Paradžik, nagradu su dobili Mihael Cipek, Ivana Grčić, Gordan Horvat, Eva Klarić, Branko Murić, Ivana Peruško, Marin Petrović, Ivan Tot i Martina Temunović.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.