Prijeđite na glavni sadržaj

Znanstvenici predstavili predsjedniku Milanoviću rezultate istraživanja o utjecaju mikroplastike u vodenim ekosustavima

Posjet povodom Nacionalnog dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacija koji se obilježava 10. srpnja.
8.7.2022.
Znanstvenici predstavili predsjedniku Milanoviću rezultate istraživanja o utjecaju mikroplastike u vodenim ekosustavima

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas znanstvenike s Instituta Ruđer Bošković (IRB) i njihove suradnike u pratnji ravnatelja dr. sc. Davida Matthew Smitha, a povodom Nacionalnog dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacija koji se obilježava 10. srpnja.

Voditeljice istraživanja iz Laboratorija za procese taloženja IRB-a, dr. sc. Nives Matijaković Mlinarić i dr. sc. Jasminka Kontrec sa svojim znanstvenim suradnicima i koautorima dr. sc. Brankom Njegić Džakula i dr. sc. Damirom Kraljem, voditeljem laboratorija, te dr. sc. Atiđom Selmani s Instituta za farmaceutske znanosti Sveučilišta u Grazu i doktorandom Antunom Lovrom Brkićem s Instituta za fiziku iz Zagreba, predstavili su predsjedniku Milanoviću svoje najnovije istraživanje.

Naime, znanstvenici su proučavajući interakcije čestica mikroplastike s kalcijevim karbonatom došli do važnih rezultata. Ti rezultati ukazuju na to da izloženost mikroplastike otopljenoj organskoj tvari koja je prisutna u vodenim ekosustavima pojačava ugradnju tako modificirane mikroplastike u kalcijev karbonat koji je glavna anorganska komponenta školjki, koralja i drugih vodenih organizama, pojasnili su.  Ovi rezultati su objavljeni u uglednom znanstvenom časopisa 'Environmental Chemistry Letters'.

Naglasili su da što je dulje vremena plastika prisutna u vodenim sustavima, ona postaje opasnija te se iz primarnog oblika plastike poput vrećica ili plastičnih boca razgrađuje djelovanjima u prirodi u sekundarnu mikroplastiku, manje čestice koje ulaze u organizme. Njihovo istraživanje pruža temelj budućih istraživanja ugradnje mikroplastike u kalcijeve karbonate, primarne mineralne komponente egzoskeleta i endoskeleta raznih vodenih organizama, zaključili su istraživači.

Napomenimo da je ovo istraživanje provedeno u sklopu projekta 'Can we clean the oceans and seas from microplastic by using calcium carbonate encapsulation?' financiranog od strane European Institute of Innovation and Technology, EIT Climate-KIC Alumni 'Participatory Grant-making Programme', te projekta Hrvatske zaklade za znanost (IP-2013-11-5055, Bioinspirirani materijali - mehanizmi nastajanja i interakcija).

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

Izvor: predsjednik.hr

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.