Prijeđite na glavni sadržaj

Dodjela Povelje MIPRO prof. dr. sc. Karolj Skali

15.7.2016.
Dodjela Povelje MIPRO prof. dr. sc. Karolj Skali

Dobitnik povelje Prof. dr. sc Karolj Skala sa Mr. sc. Jadranko Novakom

MIPRO: Od kad i zašto ste aktivan član udruge MIPRO?
Skala: već 36 godina imam razne forme suradnje i prisustva na MIPRO-u i to mi čini čast, obvezu, ponos, izazov i zadovoljstvo! Svatko tko njeguje ICT kao struku mora biti umrežen u razna udruženja, ekspertne skupine, projektne konzorcije ili, drugim riječima, mora biti strukovno umrežen što namjeće otvoreni princip, mobilnost i globalizacija.
Danas, socijalna pripadnost  je dio životne nužnosti. Tri su kategorije udruživanja: političke stranke, strukovne udruge  ili društvene  mreže. Članstvo u strankama je motivirano iz osobnog interesa i vladavine, kod udruge motivacija  je strukovni interes i kolegijalno prijateljstvo, a društvene mreže služe za  zabavu i masovno druženje.  
Danas se živi u izrazitoj dinamici razvoja ICT struke  i pružaju se velike stvaralačke mogućnosti u kojima su znanje, inovativnost i kreativnost, od presudnog značaja. Stoga, od gore navedenih kategorija, udruge su izbor poštenih, dobronamjernih i perspektivnih ljudi. Naš MIPRO je idealno plodno tlo kojega razvijamo radi struke, kolegijalnog prijateljstva i perspektive, on je stvaralačka platforma i okruženje. Misija MIPRO-a se provodi ne samo za nas članove nego i šire, međunarodno, za stvaranje ideologije strukovnog razvoja  na bazi progresa i strateške podrške.  

MIPRO: Kakvu perspektivu vidite u razvoju MIPRO-a?
Skala: Svi smo mi više decenija članovi MIPRO-a i preživjeli smo razne faze promjena. Smatram da je MIPRO na pragu 40. obljetnice krenuo u novu fazu razvoja i dokazivanja gornjih teza u vrijeme kada su stranke krajnje kompromitirane i počinju isčezavati a strukovne udruge polako sazrijevaju da preuzmu odgovornost razvoja društva.  Državi je potrebno udruživanje po visokim moralnim i stručnim kategorijama. Stoga  MIPRO ima šansu da postane respektabilni faktor razvoja društva i struke ako se uspijemo održati i razvijati po načelima koju implementira predsjednik programskog odbora prof. Biljanović. To je harmonizirana sinhronizacija akcije i odgovornosti sa progresnim fokusom. U tom svjetlu dokazano je da uspostavljeni model rada MIPRO-a ima potencijala, ali da ima još prostora za usavršavanje i novih iskoraka.

MIPRO: Na koje promjene i iskorake mislite?
Skala: MIPRO je prepoznatljiva i respektabilana ICT udruga u Srednjoj Europi ali ima integracijski faktor u regiji te djeluje i šire, to jest globalno. „MIPRO Prijatelji“ iz inozemstva bi trebali postati nacionalne kontakt točke (National Contact Points; MIPRO-NCP) koji bi zastupali i bili predstavnici MIPRO-a u svojoj zemlji. Oni bi imali određena prava i dužnosti u funkcioniranju i širenju mreže MIPRO-a po EU. 
Ukoliko se MIPRO profilira kao EU prepoznatljiva ICT umrežena udruga, može proširiti svoje djelovanje i programsku orijentaciju u novim područjima aktivnosti.

MIPRO: Koji su Vaši daljnji planovi?
Skala: Trenutno moj Centar za informatiku i računarstvo u Institutu Ruđer Bošković provodi tri EU H2020 projekta i čekamo rezultat 4 nova prijedloga. Jedan od tih novih projektnih prijedloga je i strukturno raslojavanja Cloud Computinga na Fog i Dew Computing. Ovaj zadnji terminološki ustroj potiče od nas i na ovogodišnjem MIPRO-u smo ga obznanili u obliku pozvanog predavanja. Planiramo organizirati na temu "Dew Computing-a" i Workshop na University of Prince Edward u Kanadi, izdati specijalan broj pred kraj godine u časopisu Open Journal of Cloud Computing  i ako nam se prihvati projekt "DewCom", koordinirat ćemo EU konzorcij koji ima 9 institucija iz EU na razvoju „Dew Computinga“ kao prizemnog sloja Cloud Computinga.
Nikad ICT nije bio moćniji i perspektivniji i kao generička struka koja predvodi tehnologiju i kao platformu nove industrijske revolucije i životnog remodeliranja. Zato odgovornost i perspektiva MIPRO-a je svakim danom sve veća i moćnija a naša uloga značajnija.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.