Prijeđite na glavni sadržaj

Istraživanje i razvoj Dew Computing-a

12.7.2016.
Istraživanje i razvoj Dew Computing-a

Istraživanje i razvoj Dew Computing-a

Nakon inicijalnih radova K.Skala (https://www.ronpub.com/.../OJCC_2015v2i1n03_Skala.pdf) i Y. Wanga (www.inderscienceonline.com/doi/abs/10.../IJCC.2015.071717) započeta je intenzivna planska aktivnost istraživanja i razvoja Dew Computing-a kao prizemnog sloja koji se nalazi ispod Fog i Cloud computinga a s kojima se izgrađuje Globalni Distribuirani Servisni Sustav.

Na tu temu se prijavio i Horizon 2020 projektni prijedlog: "Dew computing as a Dense Ground of Physical Edge Services", IRB/CIR voditelj dr. Karolj Skala.

Početkom srpnja, University of Prince Edward Island, pod vodstvom Dr. Yingwei Wang-a, organizirao je prvu radionica na temu Dew Computing-a. U svijetu računarstva u oblaku (eng. cloud computing) i centralizacije računalnih sustava, Dew Computing je model računarstva koji ima cilj surađivati sa računalnim sustavima u oblaku da se postigne bolja iskorištenost lokalnih računalinih resursa kroz koordinaciju s računalnim resursima u oblaku. Održana radionica je bila organizirana sa ciljem bolje definicije Dew Computing računalnog modela te skupljanja znanstvenika zainteresiranih za ovu temu. Na radionici je prisustvovalo 16 znanstvenika iz 9 institucija, uključujući i Dr. Enisa Afgan s IRB-a koji je održao pozvano predavanje sa naslovom “Experiences with cloud computing services as a model for dew computing”.

Jedan od zaključaka radionice je da će se konferencija DewCom 2017  održati u sklopu MIPRO ICT konvencije u Opatiji u svibnju 2017. godine.

Na konferenciji je odlučeno i da se utemelji razvojna interesna grupa "DewDROP Special Interest Group (Dew Design, Research, Operations, and Practices)".

Na jesen se planira specijalni broj "DewCom" u časopisu Open Journal for Cloud Computing (https://www.ronpub.com/OJCC/cfp-si/2016/DC-2016)

Više informacija o radionici je dostupno na http://www.dewcomputing.org/index.php/dewcom-2016/.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.