Prijeđite na glavni sadržaj

Radionica: Perspektive digitalne humanistike u europskom znanstvenom oblaku

5.7.2017.
Radionica: Perspektive digitalne humanistike u europskom znanstvenom oblaku

U sklopu dvaju europskih projekata iz programa Obzor2020 – EGI-Engage i Indigo-DataCloud – Centar za informatiku i računarstvo, Instituta Ruđer Bošković, sudjeluje na razvoju novih računalnih alata za brzu i jednostavu pohranu, pretragu i analizu različitih tipova digitaliziranih kolekcija podataka iz područja digitalne humanistike. Cilj projekata je unaprijediti postojeća i potaknuti nova istraživanja iz područja digitalne humanistike uz pomoć novih računalnih tehnologija, kao što je računalni oblak (engl. Cloud).

Cilj ove radionice je predstaviti nove računalne alate i usluge, razvijane tijekom ova dva europska projekta. Na radionici će se polaznici upoznati s DARIAH znanstvenim portalom, a moći će se i pobliže upoznati te isprobati računalne alate razvijene za potrebe digitalne humanistike. Za kraj radionice održat će se diskusija o mogućnostima primjene demonstriranih alata i tehnologija u radu i istraživanjima polaznika, njihovim potrebama te budućim suradnjama DARIAH-HR zajednice u digitalnom europskom istraživačkom prostoru.

Program

10:00 – 10:15 Uvodni govor – prof.dr.sc. Karolj Skala

10:15 – 10:30 Europski istraživački prostor i digitalna humanistika – dr.sc. Davor Davidović

10:30 – 11:15 Hands-on: Znanstveni portal za DARIAH zajednicu – dc.sc. Davor Davidović, Eva Cetinić

11:15 – 11:30 Pauza

11:30 – 12:15 Hands-on: Pohrana, pretraga i analiza digitalnih sadržaja – Eva Cetinić, dr.sc. Davor Davidović

12:15 – 13:00 Panel diskusija o budućnosti i potrebama digitalne humanistike u Hrvatskoj – prof.dr.sc. Karolj Skala (moderator)

Kontakt

Davor Davidović

davor.davidovic@irb.hr

Prijave

Broj mjesta je ograničen i prijave su obavezne.

Prijave traju do 11.07.2017 i mogu izvršiti na: https://eosc-dh-irb.eventbrite.com

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.