Prijeđite na glavni sadržaj

Simultano 3D printanje više modela na industrijskoj razini

CloudiFacturing project - experiment 3D-CPAM
Koordinator: Centar za informatiku i računarstvo, Institut Ruđer Bošković
21.1.2021.
Simultano 3D printanje više modela na industrijskoj razini

CloudiFacturing je projekt koji financira program za istraživanje i inovacije Horizon2020 Europske unije s misijom optimizacije proizvodnih procesa i produktivnosti pomoću modeliranja i simulacije temeljenih na Cloud / HPC (računalo visokih performansi). Korištenjem mrežnih tvorničkih podataka i napredne analitike podataka projekt će doprinijeti konkurentnosti i učinkovitosti resursa proizvodnih MSP-a, a u konačnici će potaknuti viziju Tvornica 4.0 i kružnog gospodarstva.

3D-CPAM (3D proizvodnja odjeće putem 3D ispisa) eksperiment je projekta CloudiFacturing koji je započeo u veljači 2020 a kojeg koordinira Centar za informatiku i računarstvo na Institutu Ruđer Bošković. Eksperiment se fokusira na optimizaciju programa prikazivanja i 3D ispisa. Krajnji cilj je smanjiti vrijeme do rješenja, proizvodnju i troškove proizvodnog procesa odjevnih predmeta s 3D tiskom korištenjem velikog industrijskog okruženja za 3D digitalni tisak razvijenog od MSP partnera Mikrotvornice.

Kao rezultat deset mjeseci rada, robusni modularni stroj - pisač Modax3D koji je razvio Mikrotvornica, a u suradnji s Institutom Ruđer Bošković nadograđen je drugom ispisnom glavom. Poboljšani 3D printer omogućuje proizvodnju fleksibilnih, točnih i složenih industrijskih dijelova pomoću tehnologije 3D ispisa FDM / FFF (modeliranje taloženim nanošenjem / izrada fuzionisanih niti). Ova nadogradnja ubrzala je postupak ispisa dvostruko brže ispisujući dva modela istovremeno.

Optimizirani programi za obradu i ispis trenutno se koriste za 3D ispis dizajna odjevnih predmeta po mjeri kupaca od strane projektnog partnera Danit Peleg, modne dizajnerice dobro poznate po svom 3D tiskanom modnom radu.

Danit, koji je govornik TED-a, predstavljena je u svjetski poznatim publikacijama poput Voguea, The New York Timesa i Women's Wear Dailya, a Forbes je 2018. prepoznao kao jednu od najboljih europskih žena u tehnologiji. Danit se pridružila kao krajnji korisnik u 3D-CPAM eksperimentu kako bi surađivala na smanjenju vremena do rješenja i troškova proizvodnog procesa njezine 3D tiskane kolekcije odjeće i formiranju ovog novog naprednog poslovnog slučaja.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.