Prijeđite na glavni sadržaj

CIR u potrazi za lijekom protiv raka putem projekta "Traženje kandidata za nove lijekove protiv raka prostate korištenjem Vini in silico modela karcinoma"

16.10.2023.
CIR u potrazi za lijekom protiv raka putem projekta "Traženje kandidata za nove lijekove protiv raka prostate korištenjem Vini in silico modela karcinoma"

Centar za informatiku i računarstvo IRB-a, kao nositelj podrške i suradnje akademske zajednice u primjeni HPC tehnologije i infrastrukture u sklopu EuroCC2 centra kompetencija, obznanjuje aktivnost u sklopu Vini eLab-a.

Rak vremenom može postati otporan na sve postojeće terapije uključujući i radijaciju.  Zbog toga je važno primijeniti što učinkovitiju terapiju u ranoj fazi i uništiti stanice raka prije nego razviju otpornost. Pronalaženje novih lijekova za rak je izazovno zbog njegove ekstremne složenosti i brojnih mehanizama kojima se služi u svom nastanku, razvoju, i napredovanju. Međutim, pojavom snažnih računala i aplikacija koje mogu simulirati metaboličke procese bolesti postalo je moguće dešifrirati  kompleksnost raka i time brže i učinkovitije pronalaziti  kandidate za nove lijekove.

Slijedno, u okviru EuroHPC Regular Access poziva  EHPC-REG-2022R03-224,  tim znanstvenika Centra za informatiku i računarstvo sa Instituta Ruđer Bošković i onkologa KBC Sestre Milosrdnice, pod vodstvom Dr. Draška Tomića, koristi Vini aplikaciju za pronalaženje  novih terapija protiv raka prostate.  Vini za odabir kandidata za lijekove koristi metaboličke putanje bolesti i složeni matematički postupak koji jamči optimalno rješenje. Aplikacija se vrti na superračunalu HPC Vega – IZUM, Maribor, Slovenia, i za potrebe ovog istraživanja joj je dodijeljeno 10 milijuna jezgra sati. 

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.